Miguel (niet de jongen op deze foto) werkt nu als luchthavenbeveiliger op Schiphol
Miguel (niet de jongen op deze foto) werkt nu als luchthavenbeveiliger op Schiphol Foto: Beeldbank Schiphol

Welke toekomst kies jij? Jongerenteam helpt met begeleiding en trainingen

Algemeen

LAREN/BLARICUM - Duizend jongeren zonder startkwalificatie stonden vorig jaar niet op een school ingeschreven. Het Jongerenteam RBL beantwoordt hun vragen over werk en biedt zo nodig hulp. "Ik vond op school zitten nooit zo leuk", legt Miguel (21) uit. "Bovendien verdien je dan geen geld." Wendy Bruinsma, leerplichtambtenaar én lid van het Jongerenteam, belde hem op. Samen hebben ze een goede oplossing gevonden. Miguel volgt nu een opleiding voor luchthavenbeveiliger op Schiphol en kan op die manier werken en leren combineren.

"In de vertrekhal controleer en observeer ik mensen. Bij de bagageafhandeling vraag ik de reizigers of zij spullen uit hun tas willen halen, bekijk ik de X-ray en help ik met fouilleren. Kortom: ik ben erbij betrokken als mensen van de 'vuile' area naar de 'clean' area gaan", is de geroutineerde uitleg van Miguel. Toen Wendy van het Jongerenteam hem belde, werkte hij in het casino, maar hij wist dat dit tijdelijk was en wilde graag verder kijken.

Appen
Het Jongerenteam van het RBL, ofwel Regionaal Bureau Leerlingzaken, bestaat in de Gooi- en Vechtstreek uit zeven medewerkers. "Wij zijn er voor jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie", licht Wendy Bruinsma toe. "Dat betekent dat de jongere geen havo- of mbo-2 diploma heeft en ook niet meer op een school ingeschreven staat. We proberen hen actief te bereiken op de manier die jongeren aanspreekt." Lachend: "Ik app me dus helemaal wild in deze baan."
Als het Jongerenteam geen telefoonnummer heeft, stuurt Wendy een brief. "Heel vrijblijvend: we vragen hoe het met hem of haar gaat en of zij ons willen laten weten wat zij nu doen. Ook bieden we onze hulp aan, want als ze vragen hebben, willen wij er zijn voor hen. Horen we niets dan gaan we een keer bij de jongeren langs."
Het lijkt een beetje dwingend, maar vaak leveren die huisbezoeken leuke gesprekken op, benadrukt Wendy. "Soms komen we erachter dat iemand misschien geen startkwalificatie heeft, maar wel heel goed zijn of haar weg heeft gevonden. Bijvoorbeeld in het bedrijf van vader of moeder. Ook komt het voor dat ze een particuliere opleiding volgen. Met de andere jongeren kijken wij samen waar ze tegenaanlopen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant