Afbeelding
Partnerbijdrage

Heuptas voor plus size modellen, waarom niet?

Algemeen

Een heuptas heeft een standaard maat ceintuur. Sommigen prikken er een gaatje bij omdat de tas anders afzakt, anderen moeten er een stuk tussen zetten. Van graatmager naar plus size.

Het heuptasje is niet meer weg te denken uit ons modebeeld. Sinds meerdere celebrities ermee gesignaleerd zijn, denk: Leonardo DiCaprio en de Kardashians, is het helemaal hot! De meeste fanny packs zoals ze ook wel worden genoemd, worden ofwel op heuphoogte of om de middel gedragen. Alhoewel je ook steeds vaker ziet dat de tas cross-body wordt gedragen.

Er worden verschillende modellen mee gezien en op de catwalk is de heuptas een veel gedragen accessoire. Je begrijpt dat dat vooral veel dames en heren met mini-maatjes betreft. Soms zelfs zo skinny dat er gaatjes in het ceintuur bijgemaakt moeten worden, wil een riem of een heuptas een beetje lekker om het lijf zitten.

Modemerken kiezen voor plus size modellen
Hier komt de laatste jaren verandering in en we zien steeds vaker modellen met een meer mainstream maat in modeshows meelopen. Denk maat 38 of 40. En ook 42 plus modellen zijn geen echte uitzondering meer. Een aantal grote modemerken koos al voor plus size modellen.

Zo zagen we lingeriemodel Ashley Graham al in de New York Fashion Week opdraven. Het model is vooral een voorbeeld voor vrouwen 'met een maatje meer'. Ze deed een TED-talk waarin ze vertelt over haar lichaam en hoe ze in het leven staat. Gevolg: ze sierde de cover van Sports Ilustrated in een badpak.

Het creëert meer mode voor vrouwen die niet in maatje 40 passen, zo ook de heuptas dames die nu ook te koop is met een groter af te stellen ceintuur. Wie niet de standaard maat kan dragen, gaat voor een plus size fanny pack. Het is ook mogelijk om een extra stuk ceintuur tussen de standaard ceintuur te klikken.

'Het laat zien dat 'obesitas' prima is, dat is verontrustend'
Een ontwikkeling die ook vrouwen met een maatje meer de mogelijkheid geeft volgens de laatste mode gekleed te gaan. Toch zijn er ook mensen die de trend om op de catwalk plus size modellen in te zetten, bekritiseren. Zo zou een Australische arts het juist verontrustend vinden omdat hiermee gezegd zou worden dat 'obesitas' prima is. Zo vertelde hij in een interview met de BBC.

"Als iemand op de catwalk een sigaret rookt, zou de wereld vinden dat het merk in kwestie een heel ongezond bericht verspreidt," zegt de arts (Brad Frankum) in het interview. "Zwaarlijvige mensen op de catwalk laten lopen, bewijst als het ware dat we obesitas goedkeuren. Ik vind dat verontrustend omdat we weten dat het een gevaarlijke gezondheidstoestand is." Hij heeft medestanders. Mensen die menen dat graatmagere modellen geen goed voorbeeld geven en plus size modellen dus ook niet.

Model met maat 54 op de cover
Vorig jaar prijkte op de cover van de Britse Cosmo een plus size model met maat 54. Ook toen maakte dat heel wat los. Onder meer dat ongezond gewicht niet gepromoot mag worden. De hoofdredactrice van het magazine verdedigde dat door te zeggen dat het slechts een van de vele covers is. "De reden waarom ze op de cover staat, is om te tonen dat je er ook anders kan uitzien. We leven in een maatschappij die dicteert om mager te zijn. Als - en ik zeg wel als - er al een klein aantal mensen is dat door deze cover beslist om morbide obees te worden, dan zijn er miljoenen anderen die zich misschien eindelijk goed gaan voelen omdat er nog nooit zo'n lichaam op een cover stond. Het is niet aan ons om een oordeel te hebben over hoe iemand eruitziet". Aldus hoofdredactrice Farrah Storr.

Uit de krant