Begeleiders Amerpoort bedenken Digitale Rouwkoffer en Verhuisspel

Foto: PR

REGIO - Vier medewerkers van Amerpoort hebben vandaag aan vakgenoten van binnen en buiten de organisatie de Digitale Rouwkoffer en het Verhuisspel gepresenteerd. Amerpoort ondersteunt 2500 mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Utrecht, Flevoland en in 't Gooi. "Met 2400 medewerkers en 650 vrijwilligers begeleiden we hen bij wonen, werken, dagbesteding, logeren en vrije tijd. Bij hen thuis of op één van de ruim 300 locaties. Elk met zijn eigen kleur, sfeer en met ruimte voor verschillende levensbeschouwingen", meldt de organisatie.

Bij rouw en verlies denk je vaak aan overlijden. Maar je kunt ook rouwen om het verlies van een toekomstdroom of emoties ervaren rond een verhuizing. De Digitale Rouwkoffer en het Verhuisspel helpen bij een mooi gesprek over dit soort gevoelens bij mensen met een verstandelijke beperking. Beide middelen zijn ontwikkeld en door begeleiders van Amerpoort, die naast hun werk zijn opgeleid als begeleider rouw en verlies.

Ingrijpende gebeurtenis
"Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak moeite over rouw te praten", vertelt Babette Pas, jobcoach en begeleider Rouw en Verlies bij Amerpoort. "Soms zie je een halfjaar na een ingrijpende gebeurtenis dat iemands gedrag verandert. Zijn wij als begeleiders dan nog in staat om dat gedrag te linken aan rouw en verlies? We hopen dat begeleiders minder handelingsverlegen worden en dat rouw en verlies een thema is waarover je mag praten."

Thema's
De Digitale Rouwkoffer is een website met links naar allerlei informatie, boeken, liedjes en spellen. De gebruiker kiest een thema, zoals verhuizen, echtscheiding of verlies van gezondheid. Hoe mensen met een verstandelijke beperking daarmee omgaan, hangt nogal af van hun sociaal-emotioneel ontwikkelingsniveau. Na de keuze voor een bepaald ontwikkelingsniveau krijgt de gebruiker allerlei hulpmiddelen te zien. Bijvoorbeeld het liedje De Hemel van Stef Bos of het boek Beterschap van Toon Tellegen. De site www.digitalerouwkoffer.nl is mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, Fonds Klein Geluk en Amerpoort.

Het Verhuisspel is een spel waarbij iedereen wint. Want tussen Start en Finish hebben de spelers een goed gesprek over emoties die voor, tijdens of na een verhuizing spelen. Word ik blij of juist verdrietig van de verhuizing? Wie helpt er met sjouwen? Hoe vind ik aansluiting in de nieuwe groep bewoners? Ziet mijn nieuwe kamer eruit zoals ik had gehoopt? "Misschien wil een cliënt wel een rode muur, maar denkt een verwant: laten we het maar rustig houden. Door met elkaar te praten, kom je erachter wat er leeft bij de cliënt rond de verhuizing. Hoe wordt het nieuwe huis een thuis?"

Wetenschappelijk onderzoek 
Bestuurder Paul Willems van Amerpoort is trots op de producten die medewerkers Annemieke Kappert, Babette Pas, Renata Lap en Erica Land hebben ontwikkeld, mede op basis van het wetenschappelijk onderzoek van Marjon Verboom rond de Rouwkubus. "Ik ben ook blij collega-organisaties hier nu zijn en dat we dit delen met de hele sector. Dit ondersteunt mensen op de werkvloer in de begeleiding bij rouw en verlies. Bijvoorbeeld ook rond het afscheid van een begeleider, bij wisseling van medewerkers."

Huisje-boompje-beestje 
Ritueel begeleider Margot van Woensel van Humanitas-DMH heeft haar agenda vrijgemaakt om bij de presentatie te kunnen zijn. Want de Digitale Rouwkoffer en het Verhuispel beantwoorden aan de vraag die zij dagelijks van begeleiders in heel Nederland krijgt. "Iedereen wil graag huisje-boompje-beestje. Daar komen alle soorten rouw en verlies bij mensen met een verstandelijke beperking in terug. Ik ben blij dat ik nu tegen begeleiders kan zeggen: ga eens kijken bij de hulpmiddelen in de Digitale Rouwkoffer. En blijf altijd luisteren naar de cliënt, met al je zintuigen, om erachter te komen wat hij of zij nodig heeft."
Het Verhuisspel kost 25 euro en is te bestellen via de website van Amerpoort.

Meer berichten