Manita daagt zichzelf altijd weer uit.
Manita daagt zichzelf altijd weer uit. (Foto: Eigen foto)

Rebel zet 'Eemnesser glazen' in de markt

EEMNES - "Ik had weer eens een ingeving", zegt kunstenares Manita de Graaf-Rebel (38) uit Eemnes. Ze beschildert wijnglazen met een Eemnesser tafereeltje ("door de vele leuke reacties vooral de polder"), zoals deze melkkoe in het weiland. "Het is weer eens wat anders dan doek, steen, papier, hout of muren."

Voor haar promo-model ging de kunstenares in de weer met acrylverf. "Maar dat is niet kras- en waterbestendig", vertelt ze. Nu de speciale glasverf binnen is, begint ze aan het serieuze werk. In 3D ook, met op de achtergrond een landschap. Een hels karwei, weet ze inmiddels. "Want alles wat je voor de eerste keer aan de achterzijde van het glas schildert, is zichtbaar vanaf de voorkant. Het erop schilderen, is echt spannend. Bewerkelijk, ook omdat ik in meerdere lagen werk." Het is ook een tijdrovende bezigheid. "Elke laag moet goed droog zijn wil je verder kunnen." Het afbakken van het glas gebeurt in een doodgewone oven; 45 minuten op 160 graden. "Dan is de verf gefixeerd en kan het met de hand afgewassen worden. Ik ben er wel een dag mee bezig."
Het is niet zo dat De Graaf-Rebel een complete serie in de markt zet, maar op verzoek kan een glas met landschap en dier naar keuze bij de Eemnesserse, die hiervoor een doorsneewijnglas gebruikt, besteld worden.

Koning
De Graaf-Rebel werkte tot een paar jaar geleden in de zorg. Op aanraden van haar man Almar startte ze haar eigen bedrijf. "Naast mijn werk deed ik opdrachten, maar dat liep uit de hand. Het is een goede stap geweest." Haar werk wordt zeer goed ontvangen. Onlangs postte ze op Instagram een tekeningencollage van bekende Nederlanders, waaronder de koning mét baard, Max Verstappen en Rico Verhoeven. Die laatste postte enthousiast een reactie. En onlangs zag ze in een tv-programma dat het door haar gemaakte portret van Waylon een plekje in zijn huis had gekregen. "Dat is natuurlijk hartstikke leuk."Meer berichten