Mieke Bakker nieuw raadslid HvB; oppositie niet blij

Mieke Bakker voorgedragen als HvB-raadslid.
Mieke Bakker voorgedragen als HvB-raadslid. (Eigen foto)

BLARICUM - Mieke Bakker volgt vertrekkend Hart voor Blaricum-raadslid Ilona Haas op. Dat heeft bestuursvoorzitter Carien Bölger bekendgemaakt. Bakker wordt in de raadsvergadering van 29 oktober benoemd. Hart voor Blaricum (HvB) is heel blij met deze voordracht. De fracties van VVD en D66 zijn echter verrast. Bakker is de partner van wethouder Anne-Marie Kennis.

"Zij wil de komende 2,5 jaar deel uitmaken van de gemeenteraad in Blaricum", aldus VVD-fractievoorzitter René Wiegel die ook namens D66 een persbericht heeft verstuurd. "De gemeenteraad heeft als taak om het college van burgemeester en wethouders te controleren en kaders te stellen. Waar nodig ook te corrigeren. Vooral als het functioneren van de wethouders ter sprake zou komen. Het vergt een onafhankelijke positie van de raadsleden ten opzichte van de collegeleden. Iedere schijn van belangenverstrengeling moet vermeden worden! We werken immers in een duaal systeem. Dit betekent dat de burgemeester en wethouders door alle leden van de raad kritisch beoordeeld en gevolgd moeten worden. Zonder conflicterende belangen. Daarom verbaast het ons dat partners in de privésfeer ervoor kiezen om in het openbaar bestuur in de positie van raadslid en collegelid binnen eenzelfde gemeente plaats te nemen", aldus Wiegel.

Reactie wethouder
Wethouder Anne-Marie Kennis, die ook namens haar partner Mieke Bakker spreekt, zegt: "Wij vinden het bijzonder jammer deze reactie via een persbericht te moeten lezen. Juridisch is er geen enkel beletsel, het gebeurt bij meerdere gemeenten zoals onder andere in onze buurgemeente Laren. Wij zijn er van overtuigd heel goed in staat te zijn privé en zakelijk te scheiden. De afspraak is gemaakt dat de portefeuilles die Mieke gaat behartigen niet mijn portefeuilles betreft. Mieke is heel goed in staat haar rol als raadslid en coalitiegenoot op een integere manier in te vullen."

Meer berichten