Foto: Bob Awick

Achternaam Lanphen komt het vaakst voor in Blaricum

BLARICUM - Blaricum telt bijna 12.000 inwoners. De eerste datering van Blaricum komt uit 1343. Blaricum staat op nummer één in de top 10 rijkste gemeenten van Nederland in 2019. Jaarlijks hebben inwoners 79,1 duizend euro te besteden, ruim 6.500 per maand. Ook staan hier de duurste huizen. De gemiddeld koopprijs ligt rond de 1,1 miljoen. Zien we het dorpse, maar ook luxueuze, karakter van de stad terug in de meest voorkomende achternamen? Dat meldt Telefoonboek.nl.

Bijzonder in Blaricum is de zeldzame naam Lanphen op plek één. Deze naam komt ongeveer honderd keer voor in Nederland. De familie Lanphen is al meerdere eeuwen in Blaricum. Zo is bekend dat ene Jan Lanphen in 1796 gedoopt is in Blaricum. Op plek twee en drie staan de achternamen Vos en Boer.

Al eerder publiceerde we de meest voorkomende achternamen in Laren, waar de zeldzame achternaam Calis op nummer één stond. De naam met een Franse herkomst komt ook in de top 20 van Blaricum voor, op plek 13. Naast deze unieke naam zijn er nog een aantal andere namen met interessante betekenissen in Blaricum.

Blom en Krijnen
Op plek zes vinden we de achternaam Blom, wat al bijna direct doet denken aan het woord bloem. Blom kan namelijk een bijnaam zijn voor een bloemenhandelaar. Hierbij is 'blom' een volkse versie van het woord 'bloem'. Verder kan Blom afgeleid zijn van de Germaanse naam Blommert of kan het duiden op een adres, zoals een huis genaamd De Blom. Op plek 20 vinden we de achternaam Krijnen. Dit kan betekenen dat de naam is afgeleid van de naam van de vader, die in dit geval Krijn heette. De voornaam Krijn is afgeleid van de naam Quirinius, de oorspronkelijke oorlogsgod van de Sabijnen. Deze naam wordt vaak verklaard als lanszwaaier.

Top 20
Benieuwd welke namen nog meer voorkomen in Blaricum? Check dan snel de lijst. Let op, de lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Lanphen 2. Vos 3. Boer 4. Graaf 5. Bakker 6. Blom 7. Jong 8. Kok 9. Raven 10. Veen 11. Visser 12. Bos 13. Calis 14. Dekker 15. Koster 16. Meijer 17. Smit 18. Borsen 19. Brink 20. Krijnen.

Meer berichten