Wethouders Reijn (l) en Lankreijer zijn demissionair.
Wethouders Reijn (l) en Lankreijer zijn demissionair. Foto: Gemeente Eemnes

Wethouders en coalitie in de clinch

Algemeen

EEMNES - Wethouder Sven Lankreijer (PvdA), Theo Reijn (DorpsBelang, DB) en de coalitie liggen in de clinch met elkaar. De twee collegeleden vinden dat ze onvoldoende vertrouwen van hun achterban krijgen en hebben daarom besloten om voorlopig alleen de lopende zaken te behartigen. 

In een persbericht, dat voor de fractievoorzitters Jan de Zeeuw (DB) en Marcus van de Brink (PvdA) onverwacht kwam, staat dat Lankreijer en Reijn demissionair zijn, maar in dat geval zouden ze hun ontslag al bij de burgemeester hebben ingediend. Dat is niet het geval. "Wij handelen demissionair", verduidelijkt Sven Lankreijer. "Omdat we niet het gevoel hebben dat we door de coalitie gesteund worden, waardoor we niet ons werk correct kunnen doen."

Geheime sessie
Aanleiding voor de wethouders om te zeggen 'tot hier en niet verder' is een geheime sessie van de gemeenteraad over het bouwen in de Zuidpolder. Volgens De Zeeuw zit het college met marktpartijen om de tafel: "Omdat er financiële zaken bij komen kijken, gebeurde dit achter gesloten deuren. Het college wilde wat betreft de onderhandelingen met de bouwers carte blanche, maar wij vonden dat het college moest terugkomen met meer informatie en cijfers. Mijn standvastigheid is opgevat als een motie van wantrouwen."

Verrassing
Het besluit van de wethouders - vorige week - kwam als een verrassing voor de coalitie. "In het gesprek eerder op de dag hebben wij het woord 'demissionair' niet horen vallen", aldus De Zeeuw. De frontman van DorpsBelang realiseert zich dat hij redelijk vasthoudend kan zijn, star ook misschien. "Het college vindt dat wij wel iets meer realiteitszin mogen hebben, maar geef ons dan ook de context waarin je als college opereert!"
De Zeeuw verwacht dat de coalitie en de wethouders er uiteindelijk wel uitkomen. "Mijn toon kan anders zijn", erkent hij. "Maar ik wil de komende tweeënhalfjaar ook niet op eieren lopen. We moeten gezamenlijk weer zo snel mogelijk aan de knoppen draaien, want dit is niet goed voor het dorp." Ook Lankreijer hoopt dat het vertrouwen hersteld kan worden. "Maar er moet drastisch iets veranderen en het gevoel moet ook echt wederzijds zijn", aldus de wethouder. Lankreijer is nu eerst een weekje op vakantie. In de raadsvergadering van 28 oktober staat deze kwestie op de agenda. Hierdoor wordt de begrotingsraad een week opgeschoven. In de tussentijd opereren de wethouders dus demissionair.




Uit de krant