Annemarie (m) samen met haar moeder Lucie en zus Rozenn in het weitje.
Annemarie (m) samen met haar moeder Lucie en zus Rozenn in het weitje. Eigen foto

Weitje aan Harmen Vosweg dumpplek van kleindieren

Algemeen

LAREN - Anne-Marie le Buhan (36) is niet zo blij, want het dierenweitje aan de Harmen Vosweg is inmiddels een dumpplek voor kleindieren geworden. "Het is ontzettend vervelend. Onlangs is er weer een haan over het hek gezet. Als die bloedluis of snot heeft, is meteen de hele toom besmet", vreest de Larense.

Konijnen en vooral kippen worden gedumpt. "En ook de politie heeft weleens een geit neergezet." Later bleek dat de dienders op dat moment niet wisten waar ze met het dier naartoe moesten. Le Buhan is bang dat haar dieren (Bruno, Dropje, Dombo, Catootje, Icarus, Ko en Nijn en de ruim dertig kippen - "allemaal stumperds uit het vogelasiel" - en de vijf hanen) ziek worden als er dieren van buitenaf ongevraagd bij komen. En geef ze ook geen eten. "Wij geven onze dieren hoogwaardig kwaliteitsvoer en geen keukenafval. Zet groen dus liever bij het hek, zodat we het kunnen uitzoeken. En ook geen beschimmeld brood over het hek, want dat is heel slecht voor de schapen en geiten. Ik geloof overigens niet dat het kwaadwillig gebeurt, maar hoe lief ook: doe het niet ongevraagd. Ik geef een wildvreemd kind toch ook geen snoepje!"

Sociaal plekje
Het dierenweitje bestaat al sinds de jaren 50. Manus de Goede had bij de toenmalige burgemeester om het stukje land gevraagd en gekregen. Sindsdien staan er dieren. Toen Le Buhan als tiener een Shetlander kreeg, belde ze bij de familie De Goede aan met de vraag of ze haar paardje daar mocht neerzetten. Natuurlijk mocht dat. Na het overlijden van mevrouw (oma) De Goede en haar dochter Ilse heeft Le Buhan samen met haar moeder Lucie en zus Rozenn de dagelijkse zorg van de dieren op zich genomen. Ook de overbuurvrouw en Annemaries zoon Jamie (5) helpen een handje mee. Het is een sociaal plekje geworden en de buurt kan er tegen een kleine vergoeding terecht voor verse eitjes. Want het verzorgen kost niet alleen veel tijd, maar ook geld. "Maar wij doen het uit liefde voor de dieren. Een ander heeft een dure hobby, wij hebben de dieren. Je moet ervan houden, maar wij krijgen er heel veel liefde en energie voor terug. We gaan drie keer per dag naar de stal. Regen, wind of 35 graden: het maakt ons allemaal niet uit."

Toekomst
Voor de Harmen Vosweg zijn plannen om huizen te bouwen. Le Buhan vindt het spannend hoe de toekomst er voor het dierenweitje uit gaat zien. Wethouder Ton Stam garandeert echter dat het weitje blijft: "Zeker en vast. We zijn in goed overleg met een bewonersgroep en hebben de eerste schetsen besproken waarbij behoud van het dierenweitje en het voetbalveldje uitgangspunten zijn."

Uit de krant