Wethouder Lankreijer (l) en Reijn tijdens de extra raadsvergadering afgelopen maandagavond.
Wethouder Lankreijer (l) en Reijn tijdens de extra raadsvergadering afgelopen maandagavond. Foto: Bob Awick

Wethouders en coalitie liggen weer op één lijn; toch weifeling bij de oppositie

Algemeen

EEMNES - De bestuurlijke crisis in Eemnes lijkt alweer voorbij. En dat terwijl wethouders Sven Lankreijer en Theo Reijn twee weken terug nog de knuppel in het hoenderhok gooiden. "Het college van Eemnes is weer missionair en gaat vol aan de slag", zei burgemeester Roland van Benthem na afloop van de extra raadsvergadering die door CDA-fractievoorzitter Pieter Seldenrijk was aangevraagd. "We gaan in alle openheid werken aan het herstellen van het vertrouwen", aldus Van Benthem.

Wethouders Sven Lankreijer (PvdA) en Theo Reijn (DorpsBelang) hadden twee weken geleden het vertrouwen in hun coalitiefracties opgezegd. Aanleiding voor hun politieke statement was een vergadering achter gesloten deuren van de gemeenteraad over het bouwen in de Zuidpolder. "Wij vroegen ruimte om te onderhandelen met marktpartijen", aldus Reijn. Het college wil namelijk bestaande contracten met de bouwers openbreken en tot nieuwe afspraken komen. DorpsBelang vond dat het college moest terugkomen met meer informatie en cijfers. Ook de 'tone of voice' van met name DB-fractievoorzitter Jan de Zeeuw trokken de wethouders niet meer. "Mijn standvastigheid is opgevat als een motie van wantrouwen", zei De Zeeuw hier eerder over.

Lucht geklaard
Afgelopen zondag spraken de betrokkenen met elkaar af dat de coalitie onder andere minder naar de details kijkt en er minder wordt doorgezeurd over de cijfertjes. De Zeeuw reageerde: "In de coalitie zitten we inhoudelijk op één lijn en met het college zijn afspraken gemaakt. Dus: de lucht is geklaard en de wethouders gaan weer aan de slag."
"Dat wil niet zeggen dat de wethouders carte blanche krijgen. We zullen kritisch blijven, maar niet met wantrouwen", aldus coalitiegenoot Marcus van den Brink (PvdA). Hij voegde daar aan toe dat in elke goed huwelijk weleens ruzie is. "Soms escaleert het als er niet goed geluisterd wordt. Bovendien zijn de wethouders ambitieus en zij voelden zich daarin geremd. Maar, we gaan het oppakken en afmaken."

Flinterdun
Dat gaat in de ogen van oppositie allemaal wel erg gemakkelijk. Niels Rood (D66) deed verwoede pogingen om de daadwerkelijke reden van de ruzie boven tafel te krijgen, maar ving keer op keer bot. "Wij vinden dat de coalitie veel te gemakkelijk de deuren dichtgooit en stukken geheim verklaart. Dat belemmert het zicht op waar het werkelijk over gaat in dit dorp. De argumenten voor alle geheimzinnigheid zijn flinterdun. Elke partij moet in het openbaar standpunten verdedigen en de kiezer laten weten waar ze staan. Deze coalitie schiet daarin keer op keer tekort."


Tijd voor nieuwe coalitie
Emil Schade (VVD) noemde de interne ruzie een 'treurige vertoning' en is bang dat de volgende crisis zich alweer gaat aandienen. En Pieter Seldenrijk (CDA) vindt dat de inwoners van Eemnes adequaat bestuur van DorpsBelang mogen verwachten. "Tot nu toe lopen de plannen alleen maar vertraging op. Het wordt tijd voor een nieuwe coalitie en DorpsBelang moet een stapje terug doen", zei Seldenrijk aan het begin van de avond. De CDA'er vindt het bijzonder vreemd dat de crisis met een kop koffie is beslecht. "Dat komt erg ongeloofwaardig over."

Bedrijfsongeval
Wethouder Reijn sprak over een ernstig bedrijfsongeval. "En dat is niet in een dag opgelost. We gaan er met z'n allen aan werken." Voor Sven Lankreijer is de crisis ontstaan door een opeenstapeling van incidenten. "De eerste scheut is er nu uit, maar de emmer is zeker niet leeg. Echter, de eerste stappen naar vertrouwen zijn gezet." Of het college de gewenste ruimte - natuurlijk binnen de kaders die de gemeenteraad op 14 oktober jl. heeft meegegeven - krijgt om met de Zuidpolder aan de slag te gaan moet de komende maanden blijken.

Belangrijke dossiers
Daarnaast zijn er ook belangrijke dossiers waarmee het college de komende twee jaar aan de slag wil en waarover het driemanschap goede afspraken wil maken. Daarbij valt te denken aan de zelfstandigheid van Eemnes, op het gebied van mobiliteit de herinrichting van de Laarderweg, het doortrekken van de Te Veenweg-Eikenlaan en de Braadkamp-kruising. Qua inbreidingsprojecten woningbouw gaat het over de Hink Stap Spring, De Hilt, Koot, bibliotheek, Ocriet, Streefoordlaan, Beuk, uitbreiding woningbouw en bedrijventerrein noord en/of zuid van de kern en strategische grondwerving noord en/of zuid van de kern. Ook de kostendekkendheid van lokale heffingen (riool, afval, ozb en hondenbelasting) staat onder meer op dit lijstje. Deze onderwerpen komen ook aan de orde in de begroting. Deze behandeling staat voor 4 november (20.00 uur) op de agenda.

DorpsBelang-voorzitter Jan de Zeeuw.
PvdA'er Marcus van den Brink.

Uit de krant