V.l.n.r.: Bettie, Ineke, Mark en Antoinetty.
V.l.n.r.: Bettie, Ineke, Mark en Antoinetty. (Foto: PR)

Kunstenaars 'bezetten' bankgebouw Rabo

LAREN - Kunstenaressen Bettie Bruin, Ineke Vaasen-Janssen en Antoinetty van den Brink bezetten binnenkort - overigens met toestemming van projectontwikkelaar Mark Voerman uit Hilversum en eigenaar Immoselekt - het Rabobankpand aan de Van Nispenstraat. De dames gaan er samen met andere kunstenaars exposeren met Door de bank genomen. De ondertitel draagt de naam: Werk in uitvoering.

De toekomst van het voormalige bankgebouw is nog altijd niet helder en op zijn vroegst zal er over een jaar of twee pas ver- of gebouwd gaan worden. Waarom dan leeg laten staan, vroegen de Larense kunstenaressen zich af. Zij zochten contact met de projectontwikkelaar en eigenaar en legden hen hun plan voor een tijdelijke expositie- en atelierruimte voor.

Geweldig
Tot hun grote geluk kwam er al snel een enthousiaste reactie. Projectontwikkelaar Mark Voerman vindt het namelijk een geweldig idee en verleent graag zijn medewerking. Voerman: "We zijn op het moment druk met de toekomst van het pand en het is aan de gemeenteraad van Laren om daar in een later stadium goedkeuring aan te geven. Deze positieve benadering van een tijdelijke situatie kan ik alleen maar ondersteunen."

Het enthousiasme bij de drie kunstenaars is minstens zo groot. "Leegstand is nooit leuk, en met ons initiatief hopen we niet alleen bij te dragen aan de bedrijvigheid en vitaliteit in Laren, maar het is ook nog eens goed voor de Larense kunstwereld. We staan tenslotte niet voor niets bekend als kunstenaarsdorp", vertelt het gedreven drietal.
Ondertussen zijn ook andere lokale kunstenaars, waaronder beeldhouwers, schilders en glaskunstenaars, benaderd om aan dit project mee te doen. De sleutel van het pand hebben ze inmiddels in handen. De kunstenaars mogen gratis de linkerzijde van het gebouw gebruiken. "De ramen die altijd door Luxaflex gesloten waren, worden nu geopend. Voorbijgangers zullen ons door de ramen aan het werk kunnen zien, maar ze mogen ook binnenkomen."

Opening
De expositie Door de bank genomen wordt vrijdag 13 december geopend door wethouders Karin van Hunnik en Ton Stam en duurt tot in januari. "Het gaat om een proef, maar we hopen dat we hier ook na die periode in de ateliers kunnen blijven werken en meer exposities mogen organiseren."Meer berichten