Afrekenen met eenzaamheid tijdens de EET met je hart-campagne, ook in BEL

Ellie Bliek is een van de gezichten van de campagne EET met je hart.
Ellie Bliek is een van de gezichten van de campagne EET met je hart. (Foto: PR)

BEL - De EET met je hart-campagne gaat 1 november van start. Wie in bepaalde restaurants eet en een euro per tafelrekening doneert, rekent af met eenzaamheid.

EET met je hart, onderdeel van Met je hartstart 1 november en duurt tot 16 december. De organisatie van Met je hart BEL heeft vier restaurants enthousiast gekregen om mee te doen met de campagne: Het Oude Raadhuis (Eemnes), Mauve (Laren) en Rust Wat en Bruis (Blaricum). "Het zou leuk zijn als zo veel mogelijk mensen in de deelnemende restaurants gaan eten en natuurlijk de 1 euro doneren", zegt Belinda Huiden van het Kernteam Met je hart Blaricum-Eemnes-Laren (BEL).

Blij
De 95-jarige Ellie Bliek uit Utrecht is een van de ouderen die centraal staat in de EET met je hart-campagne. Ze is één keer per maand te gast bij Parkzicht aan het Wilhelminapark in Utrecht. Ze is kwiek, woont nog zelfstandig en heeft lieve buurtjes om haar heen. Haar dochter Petra Niehaus (53) uit Eemnes is enig kind. Ze werkt vier dagen per week en haar vrije dag is voor haar moeder. In het weekend is er aandacht voor haar gezin en de sport. Niehaus is dan ook blij met een organisatie als EET met je hart.

Vriendschap
Niehaus herinnert zich hoe haar moeder op de eerste invitatie voor dit uitstapje reageerde. "Ze was gepikeerd en zei: ik ben alleen, maar niet eenzaam, en wat moet ik daar? Toch ging Ellie zo'n zes jaar geleden - op aandringen van haar dochter ("geef het een kans") - op de uitnodiging in. En het heeft haar inmiddels veel gebracht. De EET met je hart-organisatie is zelfs zo enthousiast over de gezellige Ellie dat ze haar ook voor een tweede eetclubje hebben uitgenodigd. "Mijn moeder babbelt graag, en met iedereen. Fijn voor de anderen, want mensen die écht eenzaam zijn, praten niet veel." Ook is er een bijzondere vriendschap ("geen liefdesrelatie, maar hij is haar wel heel dierbaar geworden") ontstaan met een van de andere deelnemers. "Hij is achter in de tachtig. Dit jaar vieren mijn moeder, de betreffende meneer, zijn dochter en schoonzoon, mijn man en ik samen kerst. Deze vriendschap is zo'n verrijking in het leven van mijn moeder."


Uitstapjes
Het contact tussen de deelnemers van EET met je hart gaat verder dan alleen met elkaar tafelen. "Ze zien elkaar ook buiten de vaste eetavond. Mijn moeder heeft al uitstapjes gemaakt met de boot, is naar een concert in Tivoli-Vredenburg geweest en heeft zelfs een voetbalwedstrijd van FC Utrecht bijgewoond."
En EET met je hart kan natuurlijk niet zonder vrijwilligers. Zo verdient elke vrijwilliger een lintje, maar taxichauffeur Dennis in het bijzonder. "Hij neemt voor iedereen de tijd. Hij haalt de vriend van mijn moeder, die sinds kort in een verzorgingshuis in De Bilt woont, nog altijd op voor de eetavond. Terwijl zijn grootste angst was dat deze avondjes na zijn verhuizing tot het verleden zouden behoren", besluit de Eemnesserse.


Meer berichten