Straat of laan vernoemen naar Toon de Jong

Toon en Lena de Jong.
Toon en Lena de Jong.

LAREN - Burgemeester Nanning Mol gaat zich inspannen om in Laren een (nieuw) straatje, paadje of laantje naar kunstenaar Toon de Jong te vernoemen. Dat heeft hij Joke de Groot-Stek uit Huizen, die hem vorige week een borduurwerk van Lena de Jong overhandigde, beloofd. "Ik weet zeker dat Bart daar ergens boven er ontzettend gelukkig van wordt", zei zijn weduwe verrast.

Bart de Groot kwam als kleine jongen graag bij het kinderloze echtpaar De Jong, dat woonde aan de Kerklaan, over de vloer. "Hij zat bij Lena in de keuken en bij Toon in het atelier", zegt Joke. De Groot werd fan van het werk van Toon en verzamelde het. Naar een originele ets van Larensche vrouwen in klederdracht knielend bij de graven op het St Janskerkhof heeft hij vaak gezocht, maar helaas nooit gevonden. Het borduurwerk dat Lena ervan had gemaakt, wist hij bij een veiling op de kop te tikken.
Burgemeester Nanning Mol en zijn partner Erwin Lunshof komen in de voormalige woning van Toon en Lena te wonen (de gemeente Laren kreeg het geschonken). Als extra cadeautje nam mevrouw De Groot een boek over het leven en werk van Toon de Jong voor hen mee.Meer berichten