Er wordt nog hard gewerkt bij de Blaercom.
Er wordt nog hard gewerkt bij de Blaercom. (Foto: Bob Awick)

Heropening van dorpshuis de Blaercom 2.0. op 17 januari '20


BLARICUM - De verbouwing van dorpshuis de Blaercom aan de Schoolstraat gaat zeer voorspoedig. "Boven is het klaar en eind deze week wordt ook de benedenverdieping opgeleverd", meldt wethouder Gerard Knoop desgevraagd. De officiële heropening staat gepland voor 17 januari 2020.

Hij is content over het resultaat, maar zeker ook over het Blaercom-bestuur en de aannemer die de renovatie van het pand binnen de vastgestelde 908.000 euro hebben kunnen uitvoeren. "Zij hebben dat ontzettend goed beheerd", aldus Knoop. En omdat de klus, die afgelopen zomer startte, in delen is uitgevoerd konden de activiteiten - soms met wat improvisatie - gewoon blijven doorgaan. Vanaf maandag 18 november staan alle lichten in de Blaercom weer op groen. "Dan kan iedereen de zalen weer gebruiken, al zal er hier en daar nog wel een 'finishing touch' moeten plaatsvinden."

Hoofdingang

Het dorpshuis heeft inmiddels aan de voorkant van het gebouw een nieuwe hoofdingang gekregen. De oude entree aan de zijkant blijft overigens ook bestaan. De keukenfaciliteiten zijn aanzienlijk verbeterd en ook wordt er een terras aangelegd. Dat laatste is puur voor gebruik door bezoekers van de Blaercom. "Het wordt absoluut geen horeca à la Moeke", benadrukt wethouder Knoop. Hij noemt als voorbeeld de deelnemers van Dagje Blaercom, die tijdens hun dagbesteding bij mooi weer buiten op het terras hun koffie kunnen drinken of kunnen lunchen. Overigens kon Dagje Blaercom - voor mensen met een fysieke beperking, met beginnende geheugenproblemen, of zij die door andere oorzaken minder goed zelf invulling aan de dag kunnen geven - tijdens de verbouwing van de Blaercom gewoon doorgaan. Wel op een andere locatie: de raadzaal van het gemeentehuis van Blaricum werd hiervoor beschikbaar gesteld. Niet zo gek bedacht overigens, want het laagdrempelige project is tot stand gekomen vanuit een vraag van de gemeenten Blaricum en Laren, die ‘de verwelzijning van de zorg’ toejuichen. Het plan past binnen het beleid dat alle mensen deel moeten blijven kunnen uitmaken van de samenleving, ook mensen die hierbij een steuntje nodig hebben. Versa Welzijn bedacht hierop Dagje Blaercom, geïnspireerd op het Geheugenhuis in Huizen.

Grote uitdaging de komende tijd voor het Blaercom-bestuur en de (vaste) medewerkers is om de bezettingsgraad van het dorpshuis - met groot maatschappelijk belang - te verhogen. Knoop: "Dat staat nu op 33% en moet worden opgehoogd naar zo'n 40%. Er is voor twee jaar iemand van Versa Welzijn langszij gehaald om hierbij te helpen. Doel is uiteindelijk dat het bestuur een sluitende begroting voor elkaar krijgt en daarnaast zelfs een reserve kan aanleggen voor bijvoorbeeld het vervangen van de cv-ketel. Vooralsnog ben ik heel tevreden en heb ik er vertrouwen in. Het dorpshuis moet tenslotte zijn eigen broek gaan ophouden."

 

Meer berichten