Jonge mantelzorgers in De Scheper.
Jonge mantelzorgers in De Scheper. (Foto: Bob Awick)

'Vaak hebben kinderen er geen idee van dat ze mantelzorgen'

LAREN - In De Scheper aan de Kerklaan organiseerde de gemeente Laren onder leiding van Versa-jongerenwerker Sean Boagaers afgelopen zaterdag een mantelzorgactiviteit voor jonge inwoners. Er waren vijf kinderen aanwezig, die deelnamen aan onder meer een graffiti-workshop. Ze vonden de middag heel stimulerend, lieten ze na afloop weten.

"Dit was de eerste bijeenkomst om kinderen en jongeren, die buurtbewoners of familieleden regelmatig helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen, koken en ramen lappen of gesprekjes met hen te voeren, in het zonnetje te zetten", vertelt wethouder Karin van Hunnik. "Eén op de vier kinderen in de leeftijd tussen 10 en 16 jaar groeit op in een gezin waarvan een lid chronisch ziek is en één op de twintig kinderen verleent actief en structureel mantelzorg. Kinderen lopen daarmee in hun ontwikkeling risico’s op burn-out (compassiefatigue)." 

Professionaliseren
De wethouder is tevreden over het aantal kinderen dat naar De Scheper is gekomen. "Vaak hebben kinderen er geen idee van dat ze mantelzorgen. Dus dit is een goede opbrengst. We gaan dit volgend jaar professionaliseren en integreren in de mantelzorgweek. Ook worden dan de 'brussen' (broertjes en zusjes van chronisch ernstig zieke kinderen) hierbij betrokken."Voor de oudere mantelzorgers was er een (muzikaal) programma in het Brinkhuis. "De stoelmassage was overbooked, de film goed bezocht en de gesprekken bijzonder." Anneke Bijleveld van Versa bracht de activiteiten onder de aandacht en beantwoordde vragen. "Mantelzorgers praten - zo viel mij op in de gesprekken - het liefst over praktische zaken en minder snel over de eenzaamheid en uitputting die het mantelzorgen met zich meebrengt. Een goed gesprek, nieuwe contacten en een uitje plannen zijn dan ook heel belangrijk."

Meer berichten