Leo Janssen is zo trots als een pauw op zijn nieuwste boek over Laren.
Leo Janssen is zo trots als een pauw op zijn nieuwste boek over Laren. Foto: Bob Awick

Leo Janssen (71): 'Dit boek is een pleidooi van liefde voor 't dorp'

Algemeen

LAREN - Leo Janssen (71) houdt niet van stilzitten. Toch is de laatste maanden zijn dagelijkse wandeling erbij ingeschoten. Hij was immers druk doende met het samenstellen van wéér een nieuw boek: Bol an, over Larense burgers, verdwenen boeren en sjieke buitenlui. Eerder schreef de geboren Hilversummer ook met hart en ziel over de St. Jansprocessie en de Klepperman van Elleven.

Janssen groeide ook op in Hilversum, maar voelde als rooms jochie van een jaar of vijf al haarfijn aan dat Laren een bijzonder en uniek dorp was. Hij ging samen met zijn moeder naar de jaarlijkse processie en herinnert zich deze als een feestdag. Het gevoel van 'thuiskomen' werd bovendien versterkt toen Janssen zijn echtgenote Annemarie Bitter leerde kennen. Hij kwam terecht in een huisgezin waar aan tafel verhalen werden verteld.Als een spons zoog Janssen deze verhalen op. 

Kans
En al die informatie en kennis komen hem nu goed van pas bij het schrijven van zijn wekelijkse 'Bol an'-rubriek in de Laarder Courant de Bel. "Ik ben blij met mijn plekkie in De Bel. Het is veel (research)werk, maar je moet de kans maar krijgen", zegt Janssen allereerst. "Maar de échte aanleiding is de verzelfstandiging. Toen die strijd uitbrak, wilde ik meer over het dorp - dat barstensvol verhalen zit - vertellen. En ik stoor me eraan dat het dorp voor het gros van Nederland een patserige en poenerige buitenkant heeft, maar weet je: de werkelijke rijkdom zit van binnen. Ik hoop dat mensen na het lezen van de artikeltjes nog trotser op Laren worden dan ze al zijn. Ik ben bevoorrecht dat ik in dit dorp mag wonen."

Frits Spits
In 'Bol an' - vormgegeven door Studio Berry Slok - zijn ook extra foto's en tekeningen opgenomen. De presentatie vindt zaterdag voor genodigden plaats. "Het eerste exemplaar wil ik met het grootse plezier overhandigen aan dorpsgenoot Frits Spits, bij wie ik als locoburgemeester van Laren een koninklijke onderscheiding mocht opspelden in een wereldrecordtijd van twee minuten." Het boek - "een pleidooi van liefde voor het dorp" - is te koop bij De Larense Boekhandel en Bruna en kost 29,95 euro.

Uit de krant