Foto: Arjan Buijks

Blaricum krijgt binnenkort concreet voorstel vanuit Denktank A27

BEL - Op initiatief van de werkgroep Samen meten aan Leefomgeving (SMAL) uit Zeist en in samenwerking met Denktank A27 onder leiding van Blaricummer Arjan Buijks heeft gisteravond in het BEL-Kantoor een bijeenkomst plaatsgevonden die - bij zowel raadsleden als inwoners - veel vragen heeft los gemaakt.

De reacties waren enthousiast", aldus Buijks. "Raadsleden uit Blaricum, Eemnes en Hilversum waren aanwezig. Gooise Meren had helaas een raadsvergadering gisteren maar het burgerinitiatief was wel aanwezig, alsmede bewonersverenigingen uit Laren, Eemnes en Hilversum. Larense raadsleden waren helaas niet aanwezig. We hopen van harte dat zij binnenkort alsnog aanhaken wanneer er een concreet voorstel ligt."

Wat betreft de Denktank is de opzet geslaagd. "We gaan nu de Blaricumse raad een concreet voorstel doen en waar andere gemeenten op kunnen aanhaken. Als de Blaricumse en Eemnesser raad akkoord gaan en we straks aan beide zijden van de A27 kunnen gaan meten zou het ideaal zijn wanneer Laren meedoet. Met meetpunten aan weerszijden kun je in combinatie met informatie over de windrichting een uitstekend beeld krijgen van de invloed van de rijksweg op de luchtkwaliteit, en op termijn ook geluid."

SMAL is een burgermeetinitiatief uit Zeist dat Buijks graag naar 't Gooi wil halen. "Doel van het meetinitiatief is dat burgers en gemeente samen fijnmazig, en over meerdere jaren, de luchtkwaliteit gaan meten. Op veel plekken in Nederland gebeurt dit al, maar in 't Gooi nog nergens."

Meer berichten