Pieter Seldenrijk, fractievoorzitter CDA.
Pieter Seldenrijk, fractievoorzitter CDA. (Foto: Bob Awick)

'Dieptepunt dat wij de coalitie hierop moeten aanspreken'

EEMNES - CDA en VVD dienden maandagavond een motie van treurnis in tegen de coalitie, omdat de fractievoorzitters tegen de afspraken in geheime informatie over onderhandelingen met betrekking tot de bouw in de Zuidpolder niet geheim hebben gehouden.

Na wat over-en-weer gepraat tussen de raadsleden en college werd het uiteindelijk een motie Vreemd aan de orde, die met algemene stemmen werd aanvaard. Een leermoment voor zowel gemeenteraadsleden als college, was de conclusie.

Statement
Waarom zwengelden CDA en VVD deze discussie aan? "Om een statement te maken. Dit mag in het belang van onze inwoners en het adequaat functioneren van de gemeenteraad en het college niet getolereerd worden. Het is écht een dieptepunt dat wij de coalitie hierop moeten aanspreken", zei CDA-fractievoorzitter Pieter Seldenrijk. Emil Schade (VVD) vindt het buitengewoon onkies om geheime details naar buiten te brengen en steunde daarom het CDA.

Stout
Marcus van den Brink (PvdA) voelde zich aangesproken en trok het boetekleed aan. "Marcus is stout geweest", zei hij. "En u heeft daar strikt genomen gelijk in. Dit is een leerpuntje, een wake-upcall, maar deze motie gaat een stukje verder." Van den Brink was niet blij dat Bas Pouw (DorpsBelang) aangaf de motie te ondersteunen. "Inwoners en pers hebben het recht maximaal op de hoogte te worden gebracht." Op 4 november werd achter gesloten deuren vier uur vergaderd. Er was ruzie en niemand mocht iets vertellen. Dat vond Van den Brink bijzonder. Burgemeester Roland van Benthem voegde er nog aan toe dat geheime vergaderingen nooit bedoeld zijn om de politiek monddood te maken.

Meer berichten