Het bestuur van SchuldHulpMaatje Eemnes. V.l.n.r.: Frans Hagens - secretaris, Michiel Thuijs - voorzitter, Bert Visser - penningmeester.
Het bestuur van SchuldHulpMaatje Eemnes. V.l.n.r.: Frans Hagens - secretaris, Michiel Thuijs - voorzitter, Bert Visser - penningmeester. Foto: Bob Awick

SchuldHulpMaatje Eemnes - start in 2020 - zoekt maatjes

Algemeen

EEMNES - SchuldHulpMaatje is een stichting die mensen met schulden helpt om hun zaken weer op orde te krijgen. "We zijn nu bezig met de fondsen- en vrijwilligerswerving, maar begin volgend jaar zijn we up and running", verzekert Michiel Thuijs, voorzitter van Stichting SchuldHulpMaatje Eemnes. "We hebben nu al twee enthousiaste vrijwilligers die bij ons aan de slag willen. In totaal hebben we een coördinator en vijf maatjes nodig. Iedereen met het hart op de juiste plaats is welkom."

In ons kikkerlandje heeft 40% van de Nederlanders moeite met de financiële administratie, 1,4 miljoen huishoudens hebben risicovolle of problematische schulden en 193.000 huishoudens (14% van alle huishoudens met schulden) worden geholpen in formele schuldhulpverlening, de overige 1,2 miljoen huishoudens zijn niet bij instanties bekend. Van alle huishoudens met schulden werd 5,6% geholpen via de website van SchuldHulpMaatje (70.873) of kreeg persoonlijke hulp van een maatje (7.902). Op initiatief van de drie kerken is dus nu SchuldHulpMaatje Eemnes in het leven geroepen. Thuijs: "Het gaat daarbij om meer persoonlijke aandacht door de betrokkenen aan de hand te nemen en hen gedurende het gehele traject te ondersteunen om te voorkomen dat ze in de schuldsanering komen. In het laatste geval worden de financiën overgenomen, ben je de controle over je geld kwijt en moet je elke maand de eindjes aan elkaar knopen."

Wat je niet weet, is er niet

Een maatje, dat overigens hiertoe getraind wordt, kan helpen bij het structureren van het huishoudboekje, de belastingpapieren en rust en overzicht bieden. Zelfredzaamheid lijkt het toverwoord. Het begint vaak al met het openen van de binnengekomen brieven. "Mensen die moeite hebben met hun financiën openen de post vaak niet, want: wat je niet weet, is er niet." Overigens kan een maatje het financiële probleem van de mensen niet oplossen, maar gemiddeld zijn de partijen een jaar lang aan elkaar gekoppeld.

Zaadje

Hoewel Thuijs geen enkel geloof praktiseert, is hij wel vanuit de rooms-katholieke kerk bij dit project betrokken. De Eemnesser werkt in de software-industrie en zag enkele jaren terug de tv-serie Schuldig, een portret in Amsterdam-Noord met schrijnende verhalen van bewoners die opboksen tegen de instanties en de overheid, die steeds harder wordt naar de mensheid toe. "Toen is het zaadje om iets maatschappelijks te doen geplant. De eerste reacties zijn hartverwarmend en ik ga me hier vol overgave voor inzetten. Het geeft mij veel energie!"

De onafhankelijke organisatie SchuldHulpMaatje Eemnes werkt nauw samen met de lokale budgetcoach. Mensen met financiële problemen dienen zichzelf (kan anoniem) aan te melden. Dat kan via uitdeschulden.nu/eemnes/. Vrijwilligers kunnen zich richten tot shm.eemnes@gmail.com.

Uit de krant