Vredelaan 9, de ochtend na de brand.
Vredelaan 9, de ochtend na de brand. (Foto: SvH)

Politiek vreest sloop van monument aan Vredelaan 9

LAREN - Wat gaat er gebeuren met het pand aan de Vredelaan 9? Larens Behoud (LB), Liberaal Laren (LL) en VVD vrezen voor sloop. Zeker nu op 26 november jl. het college de inhoudelijke advisering over een sloopaanvraag voor dit pand bij de commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft neergelegd, zo ontdekten LB, LL en VVD.

De coalitie én Liberaal Laren hebben daarom vorige week een motie ingediend waarin gevraagd wordt voorlopig geen sloopvergunning af te geven en deze kwestie eerst te behandelen in de commissie R & I. Zij gaan nog altijd uit van herstel van de villa. De motie werd raadsbreed gedragen.

Zeldzaam

Het huis op het terrein van Vredelaan 9 werd in de nacht van 6 op 7 januari door brand verwoest. De oorzaak is nog altijd niet bekend. Het pand, geoormerkt als beschermd gemeentelijk monument, stond toen al een tijd in de verkoop. "Het pand dateert van omstreeks 1920. Het betreft een houten - 'bouwpakket' - woning van de firma Christoph & Unmack uit Silezië. Voor Laren is dit een uniek pand; in 't Gooi en in de overige delen van Nederland zijn dergelijke panden bijzonder zeldzaam", aldus de indieners. Ze vinden ook dat er dringende maatregelen genomen moeten worden om verder verval te voorkomen. Door het af te dekken bijvoorbeeld. "Nu is het al die tijd blootgesteld aan weersinvloeden en water", aldus Jacqueline Timmerman (LL). Overigens reageerde Erwin van den Berg (CDA) kritisch: "Moeten wij ook nog hier op gaan letten? Of procedures en bepaalde trajecten binnen deze gemeente zorgvuldig gelopen worden?" Hij noemde het zorgwekkend. 

Zuivere procedure

Wethouder Stam, die de motie ontraadde, liet weten dat er een historisch onderzoek naar het pand heeft plaatsgevonden. Hij meldde de raad dat het college een zuivere procedure doorloopt en dat hij verwacht snel met een collegevoorstel te kunnen komen.


Meer berichten