De Larense kunstenares Annemarie Bitter is gek op haar hondje Doortje.
De Larense kunstenares Annemarie Bitter is gek op haar hondje Doortje. (Foto: Bob Awick )

Kerstexpositie van Annemarie Bitter in het Brinkhuis

LAREN - Santa Claus klopt vanmiddag aan de deur bij het Brinkhuis waar hij om 17.00 uur de kerstexpositie van Annemarie Bitter (70) opent. Haar 'traditionele' kerstkaarten met daarop haar hond Doortje, het bijna 16-jarige Cotonnetje de Tuléar, staan tot en met zondag 5 januari centraal. In grote blow-ups worden tien afbeeldingen geëxposeerd met daaronder de originele kleurpotloodtekeningen waaraan ze per tekening maanden heeft gewerkt.

Annemarie Bitter woont en werkt in Laren. Ze werd eind jaren 60 door recensenten al snel onderkend als een groot tekentalent. Haar opleiding kreeg zij van de Hilversumse kunstenaar Siem Stolp en op de Gooise Academie voor Beeldende kunsten. Net 18 jaar oud kreeg zij uit handen van Guus Pikkemaat, hoofdredacteur van De Gooi- en Eemlander, tijdens de expositie Jong creatief de publieks- en tweede prijs van het - destijds - Singer Museum uitgereikt. Zij exposeerde in diverse musea en galeries. Halverwege de jaren 70 kreeg zij genoeg van het 'galeriewereldje' en tekent sindsdien alleen in opdracht.

Puur gevoel

Tekenen is bij Bitter vooral kijken, denken en vertellen. Haar verbeeldingen uit het leven van alledag - in een feilloze techniek weergegeven met pen, conté of (kleur)potlood - mogen op het eerste gezicht misschien de indruk wekken alleen maar academisch geordend, overzichtelijk en fotografisch te zijn gemaakt, maar wie door de lijnen heen kijkt, ziet iets heel anders. Een wereld van introversie waarin de kunstenares zich hoogstpersoonlijk uitdrukt en bewust wordt van een eigen wereld. Een mooiere wereld van puur gevoel, naar de toeschouwer gecommuniceerd zonder filter.

Kaarsje

‘Traditioneel’ maakt de kunstenares voor haar familie en vrienden ieder jaar een kerstkaart die als dia wordt afgedrukt waarachter de ontvanger een brandend kaarsje kan zetten zodat de afbeelding nog meer sfeer krijgt. De Larense laat zich bij het creëren van deze kerstkaarten merendeels inspireren door werk van anderen, zoals een renaissance-schilderij, het werk van Hergé (Kuifje), Haddon Sundblom (de Coca Cola-kerstman) of de tekenaar van 'The Snowman' Raymond Briggs.

Bij de expositie op de (h)ArtGalerij staat een ansichtkaartenstandaard waaruit bezoekers gratis kerstkaarten kunnen meenemen.

Meer berichten