Foto: Caspar Huurdeman

Horeca Winter Village Laren dicht na geweldsincident

LAREN - De horeca van de ijsbaan is dicht en mag pas weer open als door Rutger van Uden, uitbater van Winter Village Laren, opvolging wordt gegeven aan meerdere maatregelen. Deze afspraak heeft burgemeester Nanning Mol vanmiddag met Van Uden gemaakt.

Er mag geen sterke drank - en na 19.00 uur überhaupt geen alcohol - meer worden geschonken, er dient dagelijks na 18.00 uur beveiliging aanwezig te zijn en Van Uden moet goede afspraken maken met de politie over wat hij doet als er escalerende situaties dreigen te ontstaan.

Plan van Aanpak

De uitbater heeft deze maatregelen - zoals door de burgemeester gevraagd - verwerkt in een Plan van Aanpak. Die brief is onderweg naar het gemeentehuis, laat Van Uden weten. "Pas als er opvolging gegeven is aan deze maatregelen mag de Winter Village weer open", aldus Mol. Bovenstaande maatregelen zijn de maatregelen in eerste aanleg. Mocht het noodzakelijk zijn om de maatregelen aan te scherpen, zal de burgemeester dit doen. De ijsbaan blijft overigens wel open.

Heftig

De maatregelen zijn volgens de burgervader nodig, nadat zondagavond bij 't Bonte Paard aan de Naarderstraat een heftig geweldsincident heeft plaatsgevonden. Een groepje bezoekers kwam van de ijsbaan naar de horecagelegenheid 't Bonte Paard. Op het terras ontstond een vechtpartij waarbij verschillende gewonden zijn gevallen; een ober van de horecagelegenheid, een politieagent en een verdachte (deze werd geraakt nadat een agent uit zelfverdediging met zijn dienstwapen had geschoten). De politie heeft drie verdachten - inwoners van 15, 19 en 47 jaar uit Marknesse (Noordoostpolder) - aangehouden en heeft de zaak in onderzoek. Er vindt een uitgebreide evaluatie van het incident plaats.

Onacceptabel

“Voor een dorp als Laren heeft een dergelijke gebeurtenis grote impact. Ik ben geschokt en ik ben vannacht direct met politie naar 't Bonte Paard gegaan om te luisteren naar de verhalen en om mijn steun te betuigen. Geweld tegen hulpverleners is absoluut ontoelaatbaar. Iedereen blijft met zijn handen van onze hulpverleners af. Ik sta continu in contact met de politie. Op het moment dat de gewonde agent bezoek wenst, spring in direct in de auto om hem te bezoeken", aldus burgemeester Nanning Mol.

Bijeenkomst

Voor inwoners en bezoekers van Laren die het incident van dichtbij hebben meegemaakt en die de behoefte hebben aan een luisterend oor, organiseert de gemeente op dinsdagavond 10 december van 20.00 tot 22.00 uur een bijeenkomst. In aanwezigheid van de burgemeester, politie en professionele ondersteuners kunnen direct betrokkenen praten over het incident.
Op de website van de gemeente Laren staat: "Vanwege de voorbereiding vinden wij het fijn om te horen of u aanwezig bent. Dat kan door ons te mailen: bestuurssecretariaat@laren.nl. Voor wie niet in de gelegenheid is om naar de inloopbijeenkomst te komen en wel wil praten over het incident kan contact opnemen met Slachtofferhulp: 0900-0101 of kijk op de website: www.slachtofferhulp.nl."
 

Meer berichten