Foto: gemeente Eemnes

Wethouder Reijn ontsteekt wantverlichting skûtsje Lutgerdina Smeltekop in Eemnes

EEMNES - Wethouder Theo Reijn heeft gisteravond in het bijzijn van de bemanning, donateurs en vrienden de feestelijke silhouetverlichting van het skûtsje Lutgerdina Smeltekop ontstoken. Het skûtsje ligt afgemeerd aan de steiger van het evenemententerrein tegenover restaurant Het Oude Raadhuis. De Lutgerdina blijft gedurende de winter op deze plek liggen en zal weer als baken in de Eemnesser polder dienen.

Overigens heeft de bemannig na het ontsteken, de verlichting - in verband met de voorspelde hard wind - weer snel laten zakken.

Na de ontsteking van de verlichting werd door de aanwezigen geproost op de succesvolle restauratie van dit 115 jaar oude skûtsje, dat eind vorig jaar werd aangekocht. Kosten noch moeite zijn door de bemanning gespaard om het skûtsje weer zeilvaardig te krijgen. De ijzeren romp is met 2,5 meter verlengd, grote delen van het vlak zijn vervangen en de houten mast is verlengd. Naast de restauratie was het doel om dit jaar aan officiële skûtsje sil-wedstrijden in Friesland mee te doen. Ook dit doel is behaald. Echter het stormachtige weer en onvoorzien materiaalpech (breken van de houten giek) gooiden roet in het eten, waardoor het skûtsje helaas laatste in haar klasse werd. Deze winter wordt gebruikt om de giek weer te maken en gaat de bemanning op zoek naar nieuwe zeilen in verband met de verlengde mast. Verder wordt de gehele binnenkant van het schip geverfd en wordt de originele roef opnieuw ingetimmerd.

Meer berichten