Tijdens de keuringsavond van de VVBN, afdeling Laren-Blaricum.
Tijdens de keuringsavond van de VVBN, afdeling Laren-Blaricum. (Foto: VBBN)

Wim van Dorst wint honingkeuring; zijn product viel letterlijk in de smaak

LAREN - Terwijl Gert-Jan Loman van de jury ook de hoogste waardering kreeg, is uiteindelijk Wim van Dorst de winnaar van de Bep Vos-wisselbeker. De gepensioneerde huisarts had niet alleen de honing volgens de hoogste standaard gebotteld, maar bleek ook honing ingeleverd te hebben die letterlijk net even beter in de smaak viel dan die van Loman.

Bij Ons Genoegen vond maandagavond de jaarlijkse honingkeuring plaats van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt (VBBN) in Nederland, afdeling Laren/Blaricum. Winnaar Van Dorst was overigens niet aanwezig, want hij is op bezoek bij zijn zoon Sebastiaan die marinier is in het Caribisch gebied."Met twee foutloze inzendingen een fraaie overwinning", oordeelde keurmeester Bart Vos. "Het niveau van de inzendingen was gemiddeld erg hoog, mede dankzij het gunstige honingseizoen van 2019." Door fikse regenbuien verspreid over de zomer was ook de categorie heidehoning weer ruimschoots vertegenwoordigd. Er waren maar liefst vijf foutloze inzendingen voor de speciaal in het leven geroepen Gooische Heidehoning Bokaal. De droge heidehoning van Martin Zwanikken werd door het smaakpanel als winnaar aangewezen. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door Jaap Vlaanderen van het Goois Natuurreservaat. De meest smaakvolle honing van 2019 kwam uit de korven van Floor Karnebeek; ze kreeg een gemiddelde score van 7,9 uit 10.Debutant Niki Steneker won de eerste prijs in de buitencategorie ‘Raatbrokken in honing’ en de zwagers Fred Reimerink en Fred Horst wonnen goud in de categorie 'Mede'. Martin Zwanikken en de eerdergenoemde zwagers hadden met zes inzendingen samen het hoogste aantal inzendingen.

Presentaties

Naast de imkerwedstrijd waren er diverse presentaties. VBBN-voorzitter Johan Calis: "Terwijl onze werkgroep Vitale Bijen zich inspant om varroa-tolerantie te bevorderen is Bijen@wur alweer een stapje verder: verwildering van varroa-tolerante honingbijen. Verder hield Tjeerd Blacquière een inspirerend verhaal over geleide natuurlijke selectie van varroa-tolerantie en verwildering van deze bijen in holleboomkasten." Bart Vos verhaalde over zijn PUM-uitzending voor verbetering van wasproductie in Ethiopië en Pim Hattink verzorgde een kleurrijke presentatie over ondersteuning van een onderwijsproject in Nepal. De aanwezigen doneerden voor dit project 252,55 euro in de glazen melkbus. Voor 100 euro kan een van de vijf bijenkasten voor dit project worden gesponsord. De imkervereniging deed nog eens 100 euro in de bus.

Visitekaartje

Bijenproducten zijn het visitekaartje van de imkerij. Het bestuur organiseert de honingkeuring zodat de imkers zich kunnen bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing en andere bijenproducten. Elke inzending kreeg een keuringsrapport. Alle inzenders mochten een imkerartikel van de prijzentafel uitzoeken. "We kijken terug op een mooie, gezellige verenigingsavond waaraan ook bezoekers van naburige verenigingen en andere belangstellenden deelnamen", aldus voorzitter Johan Calis.

Meer berichten