Door Hans van Deuren (in rode trui) is Leve Laren ontstaan.
Door Hans van Deuren (in rode trui) is Leve Laren ontstaan. Foto: PR

Kick-off van dorpsfestival Leve Laren met enthousiaste ideeën

Algemeen

LAREN - In de raadszaal vond vorige week de kick-off plaats van het dorpsfestival Leve Laren, dat op 24 mei 2020 plaatsvindt. Het wordt ook de dag dat een bijzonder kunstwerk wordt onthuld. Stakeholders werden onder meer door wethouder Karin van Hunnik geïnformeerd over het concept, het programma en hun bijdrage. "Er waren een man of twintig aanwezig. Iedereen was razendenthousiast en de ideeën borrelden op", vertelt Van Hunnik enthousiast.

Er waren afvaardigingen van onder andere de basisscholen, kunstenaars, Het Spookbos, het Brinkhuis, De Groene Afslag en Bijzonder Laren. Aan het festival doen in ieder geval ook Gerard Beentjes en Sean Bogaers mee. "Laarder Wim Jordaan schrijft een Laren-lied dat iedereen kan meezingen en de muziektent wordt weer opgezet." Ondertussen heeft de wethouder ook vrijwilligers bereid gevonden om mee te denken en te helpen. Ze noemt het een 'dreamteam'. "Het mooie vind ik dat het idee onmiddellijk is opgepakt en dat iedereen in ons dorp bereid is zijn stukje op vrijwillige basis op te pakken. Daar word ik heel erg warm van! De creativiteit is niet te stoppen. Financieel zitten we nog wel met een probleempje, maar dat moet met zo veel draagvlak in ons dorp wel goed komen."

Vondst

Aanleiding voor het festival Leve Laren is de 'vondst' van een kunstwerk door Hans van Deuren. De gepensioneerd tekenleraar en kunstschilder was er vorig jaar zomer getuige van dat het kunstwerk Het Laren van weleer met een slijptol van de muur aan de zijkant van Albert Heijn - bij de laad- en losplek in de St. Jansstraat - werd verwijderd. Het kunstwerk werd in mootjes gehakt en ter plekke door Van Deuren aangekocht en vervoerd naar de werkplaats van de Gebroeders Snoeij. "Ik was toen net wethouder en werd door Hans bezocht op het raadhuis met de vraag of ik voor een mooie plek voor het kunstwerk kon zorgen in ons dorp vanwege de cultuurhistorische waarde ervan", herinnert Van Hunnik zich.

Boekje

Het kunstzinnige ornament Laren van weleer is in de jaren 70 ontworpen door de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit en uitgevoerd door de Larense decorbouwer en 'alleskunner' Cees Snoey sr. Snoeys zoons Kees en Pim, die het bedrijf van hun vader hebben voortgezet, herstellen het kunstwerk de komende maanden. In mei krijgt het gerestaureerde kunstwerk een vaste plek in het Hertenkamp. De vergunning voor het plaatsen ervan is inmiddels rond. De vrijwilligers van de Historische Kring en Van Deuren werken ook aan een boekje dat ter gelegenheid van het jubileum van de Oudheidskamer wordt uitgebracht op de dag van de onthulling. Het boekje wordt gratis aan de groepen 7 van alle basisscholen uitgereikt.

Uit de krant