De vrijwilligers van de Larense ijsbaan. V.l.n.r. Jan Willem, Pleun, Mary en Mario.
De vrijwilligers van de Larense ijsbaan. V.l.n.r. Jan Willem, Pleun, Mary en Mario. Foto: © Bob Awick

Winter Village Laren heeft trouwe én gemotiveerde groep vrijwilligers

Algemeen

LAREN - De ijsbaan op de prachtige Brink draait mede dankzij de inzet van een leger van tachtig vrijwilligers. We spraken met drie van hen. Jan Willem Klein Bog, Pleun de Groot en Mario Bon hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij Winter Village Laren. Ze kenden elkaar niet, maar kunnen het prima met elkaar vinden. Met elk hun eigen motivatie zetten ze zich vrijwillig in voor de leukste ijsbaan van Nederland. Over één ding zijn ze het eens: "Het is er reuzegezellig!"

Jan Willem Klein Bog (55) heeft zich dit jaar nieuw aangemeld als vrijwilliger bij Winter Village Laren. Hij doet het toezicht op de ijsbaan en controleert of iedereen handschoenen aan heeft, er geen mensen met schoenen het ijs betreden en of er rustig op het ijs geschaatst wordt. "Mijn vrouw zag op Facebook een oproep voor vrijwilligers voorbijkomen", legt Klein Bog uit als we hem vragen hoe hij bij de ijsbaan terechtgekomen is. Hij woont al dertien jaar in Laren, kwam al met zijn kinderen op de ijsbaan. "Ik wil graag iets betekenen voor het dorp en mijn steentje bijdragen. Wel moet je af en toe optreden als bezoekers je proberen uit te dagen, te hard schaatsen of hun handschoenen vergeten zijn. In dat laatste geval kunnen ze uit de bak gevonden voorwerpen er een paar pakken." Klein Bog draait wekelijks één of twee shifts van drie uur per keer. Veelal in het weekend of in de avonduren, omdat hij het moet combineren met zijn werk als vertegenwoordiger. "Volgend jaar zeker weer."

Scholiere

De 15-jarige Pleun de Groot zit in 4 vwo op SG Huizermaat in Huizen. Zij loopt haar maatschappelijke stage op de ijsbaan, circa 15 uur in totaal. Ze is actief bij de inname en uitgifte van schaatsen in de schaatsverhuur, maar houdt ook een oogje in het zeil op de ijsbaan en weet inmiddels ook hoe de kassa werkt. Ze vond deze stage via school. "Het is niet het allermoeilijkste werk," zegt ze, "maar als je hulp nodig hebt, roep je die op via de walkietalkie. Dan staan collega's binnen een minuut bij je." De begeleiding is dik in orde en ook het onderlinge contact is leuk. Soms is het extra gezellig als haar (school)vriendinnen op dezelfde tijd als zij staan ingeroosterd. De Huizense, die een bijbaantje bij New York Pizza heeft, raadt deze stage ook andere scholieren aan.

Promotie

"Ik wil graag iets bijdragen aan het dorp", vertelt Mario Bon (46). Hij is jaren geleden door een vriendin (Mary), die al actief was bij de ijsbaan, gevraagd om de handen uit de mouwen te steken. Hij is begonnen bij de schaatsuitleen. "Maar ondertussen hebben we promotie gemaakt", lacht hij. De ondernemer vindt het leuk werk ("harmonieus en gezellig"). "Ik probeer altijd een praatje met de bezoekers te maken en vraag met regelmaat waar ze vandaan komen. Veelal uit Huizen en Almere, maar ook uit Capelle a/d IJssel. De schaatsbaan heeft een behoorlijk goede reputatie." Hij wil nog niet stoppen. Zolang hij het kan combineren met zijn werk blijft hij de gemotiveerde club van vrijwilligers trouw.

 


Pleun.
Mario.
Jan Willem.

Uit de krant