Afbeelding
Foto: Politie

Blaricumse oplichter (43) blijft nog vast zitten

Algemeen

BLARICUM - De strafzaak tegen de 43-jarige meesteroplichter uit Blaricum is voor de vierde achtereenvolgende keer aangehouden. Vorige week stond de inhoudelijke behandeling van zijn zaak gepland. Die kon niet doorgaan omdat zijn advocaat ziek is.

Daarnaast was het vervoer van de verdachte vanuit zijn gevangeniscel in Den Haag naar de rechtbank in Lelystad niet goed geregeld waardoor hij niet aangevoerd was.De Blaricummer zit sinds 5 februari jl. vast op verdenking van grootschalige oplichting, fraude en valsheid in geschrifte. De strafzaak zal hoogstwaarschijnlijk pas in juni inhoudelijk worden behandeld vanwege de drukke werkschema's van de rechters.

Oplichting

In maart staat er een pro-formazitting gepland. Tot die tijd blijft de verdachte vastzitten. Hij wordt verdacht van grootschalige internetoplichting. Via een nepwebwinkel bood hij van februari tot juli 2018 op verschillende sites onder een valse naam goederen te koop aan die hij na betaling niet leverde. In totaal zou hij door heel Nederland 160 mensen hebben opgelicht, waarvan tien personen voor bedragen variërend van 257,95 tot 1.395,70 euro. De 'ondernemer' kwam vorig jaar in beeld nadat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) vanuit het hele land diverse aangiften binnenkreeg.

Katvanger

Het waren gedupeerden die via de webwinkel goederen als witgoed, zonneschermen en jacuzzi’s hadden besteld en betaald, maar nooit hadden ontvangen.
De politie startte een onderzoek en kwam er snel achter dat de eigenaar op papier een katvanger was, iemand die tegen betaling een bedrijf op zijn naam heeft staan om zo de werkelijke eigenaar buiten schot te houden. Dat bleek na recherchewerk de 43-jarige Blaricummer, die uiteindelijk in februari van dit jaar werd aangehouden. De verdachte zegt onschuldig vast te zitten. Tijdens een eerdere zitting zei hij dat hij een zeer slechte bedrijfsvoering had gevoerd waardoor hij de producten niet meer kon leveren. De Blaricummer weerspreekt de beschuldiging dat hij zijn klanten zou hebben opgelicht.
De strafzaak is aangehouden tot 4 maart volgend jaar.

Uit de krant