Het Impuls-gebouw wordt gerenoveerd.
Het Impuls-gebouw wordt gerenoveerd. Foto: © Bob Awick

Gemeenteraad akkoord met renovatiekosten Impuls

Algemeen

EEMNES - Of de burgemeester kon bevestigen of het gerenoveerde jongerencentrum Impuls aan de Noordersingel op 1 juli 2020 wordt geopend, vroeg Jan de Zeeuw de burgemeester op de man af. "Als u het jaartal doorstreept, kunt u mij daar aan houden", antwoordde Roland van Benthem. "We zullen het op enig moment gaan openen."

Voor de renovatie wordt - na een amendement van het CDA - 350.000 euro uitgetrokken in plaats van de door het college voorgestelde 430.000 euro. "Daar ligt wel een uitdaging, maar we gaan met een fors lager bedrag iets moois maken", aldus Van Benthem. Hij houdt wel een slag om de arm: "Als het toch tegenvalt in de huidige aanbestedingsmarkt of het gebouw staat toch meer op instorten dan we dachten, dan komen we bij u terug."

Verschillende fracties vinden alsnog dat er een bak geld aan Impuls wordt uitgegeven, maar: "De burgemeester heeft ons in de commissievergadering met zijn betoog over het nut voor jongeren en een stukje besparing op het gebied van jeugdzorg overtuigd dat het wat mag kosten", aldus Marcus van den Brink (PvdA). 

Ontwerper Tribe is voor het interieur in de arm genomen. Dit bedrijf heeft veel ervaring met jongerencentra en gaat samen met de gebruikers een ontwerp maken. Er wordt gebruikgemaakt van robuuste en overwegend gerecyclede materialen. De meubels worden op maat gemaakt en kunnen - bij ruimtebehoefte - allemaal onder het podium opgeborgen worden. Verder komt er een grote vaste kastenwand met veel opbergmogelijkheden, een podium met dj-booth, een opnamestudio, een keuken met ruimte voor kookworkshops: allemaal conform de wensen van de jongerenwerkers. 

Om de jeugd erbij te betrekken, wordt er een graffitiworkshop georganiseerd. Van de houten panelen waarop de jeugd de graffiti maakt, wordt een aantal meubels gemaakt. Op die manier worden er persoonlijke elementen in het interieur gebruikt en wordt de betrokkenheid vergroot. Het gebouw wordt afgekoppeld van het gas, het dak en de gevel worden geïsoleerd en voor de opwekking van elektriciteit worden vijftig zonnepanelen geïnstalleerd. De verwachting is dat de opbrengst en het verbruik nagenoeg gelijk aan elkaar zijn, waardoor Impuls zelfvoorzienend wordt.

Over de buitenkant werd door de raadsleden nog wel een ei gelegd. Graffitikunstenaars nemen de vier gevels voor hun rekening. Monique van der Linde (VVD): "We willen niet het artistieke beïnvloeden, maar willen wel graag dat het past in het geheel." Niels Rood (D66) hoopt niet dat dit met de ontwerpers van het Huis van Eemnes wordt besproken. "Zij hadden wel iets meer aandacht mogen schenken aan de lelijke, grijze opbouw van het dak. Ik ben daar onaangenaam door verrast. Je moet blijkbaar nooit afgaan op artist's impressions, want dan word je genept." Burgemeester Van Benthem noemde het blauwe gebouw naast het Huis van Eemnes 'een puist'. "Veel lelijker kan het niet. Zelfs met een dinosaurus erop is het nog een verbetering." De oplossing is - volgens hem - 'optical illusions' waarmee je het gebouw wegtovert en het opgaat in de achtergrond. "Maar als de jeugd het maar weet te vinden."

Uit de krant