Linda Eggenkamp samen met haar partner Robert Eijpe.
Linda Eggenkamp samen met haar partner Robert Eijpe. (Foto: © Bob Awick )

'Als je je eenmaal ergens voor inzet, dan snap je dat het nodig is'

BLARICUM - "Hé hallo, wat komen jullie doen? Ik krijg wel over een kwartier de boekhouder", zegt Linda Eggenkamp (49). Als we haar vertellen dat we voor een speciale 'missie' komen, kijken heldere blauwe ogen ons verbaasd aan. "We komen je verrassen, want je bent uitverkoren tot 'Blaricummer van het Jaar 2019'", zeg ik.

Eggenkamp is overdonderd en als we haar vertellen dat de boekhouder een door haar man - Robert Eijpe - verzonnen list is om haar thuis te hebben, krijgt hij lachend wat verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Maar als dan ook haar vader Henk komt aanlopen mét een bos bloemen in zijn hand valt het kwartje pas werkelijk.

Waardering

"Wat leuk", zegt ze blij verrast. "Een stukje waardering. Maar ik kan dit doen omdat Robert, die overigens de afgelopen maanden harder heeft gewerkt dan ik, de andere momenten opvangt." Ook hun ouders springen bij waar mogelijk. Eggenkamp en Eijpe hebben al 26 jaar 'verkering' en vormen samen met hun drie kinderen - Anniek (8), Eva (5) en inmiddels uitwonende (stief)dochter Natalia (31) - een gezin. Fysiotherapeut Linda Eggenkamp - dochter van Riek van der Heiden en Henk Eggenkamp en geboren op de Tweede Molenweg - doet veel in en voor Blaricum ("alleen omdat het Blaricum is!"). Ze werkt onder meer als turntrainster bij Vlugheid en Kracht, maar is daar tevens de drijvende kracht bij de springwedstrijden, het sinterklaasfeest en de clubkampioenschappen. Bij de St. Vituskerk is ze als lectrice en schrijfster bij het kerkblad betrokken en ondersteunt ze bij communie en kindjewiegen. Als afgestudeerd journalist schrijft ze voor nop persberichten voor Toneelvereniging Blaricum, Dag van het Werkpaard, carnavalsvereniging De Kruiskuilers, Vlugheid en Kracht en Malbakker Pils.Ook de Oranje Vereniging Blaricum kan altijd op haar hulp rekenen. Zelf is ze een fanatiek bezoekster van de Blaricumse kermis, maar daarnaast verricht ze veel hand-en-spandiensten en doet ze al jaren mee met touwtrekken en de handicapwedstrijd tijdens de volksspelen en de Solex-vossenjacht. Ook is ze zeer nauw betrokken bij de sinterklaasintocht. Ze geniet als échte Blaricumse enorm van haar rol als Zwarte Piet. Daarnaast vindt ze ook nog tijd om zich met Joke Vos in te zetten voor het Blaricumse dialect. "Vroeger spraken we thuis het dialect, maar dat is eruit gesleten. Om een stukje cultuurgoed in stand te houden, vertellen we bijvoorbeeld in de Torenhof of in het Kunstcafé grappige anekdotes van toen en nu." Ook is ze hulpmoeder op de Bernardus, de basisschool van haar kinderen.

Paplepel

Het vrijwilligerswerk is er bij Eggenkamp met de paplepel ingegoten. "Als je je eenmaal ergens voor inzet, dan snap je dat het nodig is. Ik heb een goed voorbeeld gehad. Hopelijk pakken ook anderen het vrijwilligerswerk op, want helaas zijn er heel veel mensen die met de handen in de zakken consumeren." Waar haal je alle tijd vandaan? "Ik ben gezegend met een hoop energie. Dat is genetisch bepaald. Daarnaast fiets ik naar mijn werk en schaats en turn ik wekelijks. Tv-kijken doe ik niet. Buiten het feit dat het me niet boeit, heb ik er ook geen tijd voor. Alhoewel, ik kijk soms wel met mijn vader naar Het geheime dagboek van Hendrik Groen en ik heb ook weleens De Beste Zangers gezien. Verder vind ik het zonde van mijn tijd. Ga wat nuttigs doen, denk ik dan", zegt de figurant van de Dag van het Werkpaard, die tot slot haar waardering voor alle vrijwilligers uitspreekt, maar in het bijzonder die van Stad en Lande Ruiters: "Wat Harrie Loman allemaal flikt."

Meer berichten