'Ik geniet ervan als ik mensen blij zie worden van meest eenvoudige dingen' | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Belinda Huiden-Lammers is dolblij met de onderscheiding.
Belinda Huiden-Lammers is dolblij met de onderscheiding. (Foto: © Bob Awick )

'Ik geniet ervan als ik mensen blij zie worden van meest eenvoudige dingen'

EEMNES - Belinda Huiden-Lammers heeft in 2019 haar focus gelegd op Met je hart, de stichting die afrekent met eenzaamheid onder ouderen. Een afspraak maken met Belinda Huiden-Lammers (53) was niet moeilijk. Wel wilde ze weten waarom we een kop koffie zouden gaan drinken. Mijn smoes 'we hebben het afgelopen jaar voor de krant zo vaak via de mail en Whatsapp contact gehad dat het nu weleens eens leuk is om elkaar écht te treffen' bleek overtuigend genoeg; een datum werd geprikt. Met de medewerking van Restaurant Eemland - het was bomvol binnen - konden we de immer stralende Belinda in een achterzaaltje overvallen met de titel 'Eemnesser van het Jaar 2019'.

"Wat een aangename verrassing. Dit is zo bijzonder, maar echt veel te veel eer", zegt Huiden geëmotioneerd. "Weet je, ik steek in Met je hart écht heel veel tijd. Daar heb ik bewust - in overleg met mijn man - voor gekozen. Het is fijn om te doen en het geeft me veel energie. Ik doe dit niet voor mezelf, maar om anderen te helpen. Ik kan er zo van genieten als ik de ouderen zie opbloeien van de meest eenvoudige dingen. Dat ik lachende gezichten zie en dan iemand hoor zeggen: 'zou er nog een beetje hart in de hemel zijn?'."

Flink kluif

Belinda Huiden-Lammers is al 29 jaar getrouwd met Eerhard Huiden. Samen hebben ze een dochter Esmee (23). Via Arline Bosman uit Laren kreeg Huiden-Lammers over Met je hart te horen. Al vrij snel sloegen zij samen met Huidens zus Christel Lammers de handen ineen. Ondanks het feit dat Huiden-Lammers over een groot netwerk beschikt, bleek het een flinke kluif om voet aan de grond te krijgen. "Het is tenslotte vrij uniek dat we Met je hart voor drie gemeenten tegelijk gingen opzetten." De energieke vrijwilligster heeft hard aan de naamsbekendheid van de stichting gewerkt en gaat op bezoek bij de ouderen om hen te informeren over Met je hart. "Het zijn mensen die niet of nauwelijks de deur uit komen of weinig of geen sociale contacten hebben." Hoe graag ze het ook zou willen ("en de neiging bekruipt me") kan ze deze mensen niet wekelijks zelf bezoeken, omdat ze niet elk aapje op haar schouder kan nemen.

Draagvlak

Inmiddels zijn de burgemeesters van Eemnes en Blaricum, net als de Blaricumse schaatser Jochem Uytdehaage, ambassadeur geworden. Met Nanning Mol, de burgemeester van Laren, heeft de Eemnesserse in januari een gesprek. Ook is er een maandelijkse Stamtafel, waar ouderen lunchen op kosten van Met je hart. "We zijn begonnen in Het Oude Raadhuis, en bezochten ook Eemland. Ik sluit echter niet uit dat we ook het Huis van Eemnes gaan bezoeken."Trots is ze dat Met je hart steeds meer draagvlak krijgt. Zo sloten meerdere restaurants zich aan bij de EET met je hart-campagne en organiseerde Scheiwijk, het tankstation langs de A27, gedurende deze periode een actie waarbij XL-koekjes werden verkocht en automobilisten bij elke tankbeurt een euro konden doneren. "Scheiwijk heeft hiermee het ongelooflijke bedrag van 800 euro opgehaald!" De opbrengst van de restaurants (laatste dag was 15 december) is nog niet bekend.

Ontmoetingen

De energieke Huiden-Lammers, die ook zeer actief is bij de parochie van de Nicolaaskerk en ook nog eens over een stem als een nachtegaal beschikt - ze zingt al jaren bij het Gemengd Koor -, heeft voor komend jaar een nieuw doel voor ogen: "Het zou prachtig zijn als Met je hart ook in Gooise Meren en Hilversum gaat lukken." Want Met je hart zet zich in voor kwetsbare, onzichtbare thuiswonende ouderen. Voor hen worden waardevolle, structurele ontmoetingen georganiseerd. Zij kunnen zichzelf niet opgeven, maar worden hiervoor vanuit bijvoorbeeld de Thuiszorg aangedragen. De vrijwilligers van Met je hart (www.metjehart.nl) geloven dat mensen elkaars medicijn tegen eenzaamheid zijn. Doneren kan altijd. "Zet dan wel in de omschrijving 'Met je hart BEL'. Anders komt het op de grote hoop", besluit Huiden-Lammers.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>