Berber van der Weg is zo trots als een pauw op de onderscheiding.
Berber van der Weg is zo trots als een pauw op de onderscheiding. (Foto: © Bob Awick )

'Ik draag dit op aan iedereen die Ons Genoegen groot(s) heeft gemaakt'

LAREN - Berber van der Weg is sinds 1984 secretaris en spil van buurt- en speeltuinvereniging Ons Genoegen, die te vinden is aan de rafelrand van het dorp. Ze heeft zich echter ook in de jaren dáárvoor - zowel voor als achter de schermen - enorm ingezet. Tevens is ze erelid van de club. Deze drijvende kracht verdient daarom de mooie titel 'Laarder van het Jaar 2019'.

LAREN - Berber van der Weg is sinds 1984 secretaris en spil van buurt- en speeltuinvereniging Ons Genoegen, die te vinden is aan de rafelrand van het dorp. Ze heeft zich echter ook in de jaren dáárvoor - zowel voor als achter de schermen - enorm ingezet. Tevens is ze erelid van de club. Deze drijvende kracht verdient daarom de mooie titel 'Laarder van het Jaar 2019'.

Van der Weg zag deze waardering niet aankomen. Ze is overrompeld en beduusd, maar ook zichtbaar geraakt door dit gebaar. "Ik ben hier heel blij mee, maar ik draag dit op aan iedereen die Ons Genoegen groot(s) heeft gemaakt. Ik trek dan wel de kar en steek er veel energie in - het geeft me ook veel energie - maar zonder hen kan ik het natuurlijk ook niet." Tijdens dit gesprek laat Van der Weg, die als productie- en regieassistent bij de VARA heeft gewerkt en tegenwoordig bij de speeltuin 'de Haarlemmerolie en vliegende kiep is' meerdere malen de naam van bestuurslid Ria van der Wardt-Lakeman vallen. Ook zij speelt namelijk al decennialang een belangrijke rol bij deze buurtvereniging.

Disco Alberti

Jong en oud is welkom bij de vereniging aan de Smeekweg. Een kleine twee weken geleden gaf Willeke Alberti - een goede vriendin van Van der Weg - daar nog een onvergetelijk optreden waar ouderen uit de buurt voor waren uitgenodigd. "Dan loop ik de dag erna op de markt en hoor ik links en rechts om me heen: 'Goh, wat was het leuk hè gisteren!'. Kijk daar doen we het voor. Deze mensen geven ons zoveel energie." Alberti en van Van der Weg leerden elkaar in de jaren 70/80 kennen. Alberti runde in hartje Laren de platenzaak Disco Alberti. Van der Weg betrok het bovengelegen appartement. "In die tijd leerde ik ook Syl kennen, en via haar weer Rob Bakker die dj was bij Ons Genoegen", vertelt de Larense als haar gevraagd wordt hoe ze bij de buurtvereniging verzeild is geraakt.

Trouwe vrijwilligers

Ons Genoegen bestaat in 2026 honderd jaar en is ooit begonnen als een vereniging voor huurders van woningen van de Woningbouwvereniging van Erfgooiers. Ruim negentig jaar later is de wijkvereniging met speeltuin nog altijd bloeiend. Samen met een team van zo'n dertig trouwe vrijwilligers heeft Van der Weg, klein van stuk maar groot in handelen, ervoor gezorgd dat jonge moeders en vaders veilig met hun kinderen kunnen recreëren; op een mooie dag komen er meer dan honderd kinderen met hun ouders! Het prachtige verenigingshuis is ook de thuishaven van verschillende clubs, zoals Sarita's Hartkoor, De Klepperman van Elleven, de bijenclub en volkstuintjesvereniging. "Iedereen heeft hier plezier." Daarnaast organiseert de Larense stamppotavonden voor leden van De Zonnebloem, zet ze voor ouderen uit de buurt spontaan maaltijden op tafel en is ze zelf de spelleider bij de maandelijkse bingo-avonden. Ook wordt er jaarlijks een buurtborrel georganiseerd. "Om iets terug te doen voor de overlast die de omwonenden gedurende het jaar - en met name in de zomer - ervaren", legt de winnares van de award uit.

Accu opladen

Nog altijd krijgt Ons Genoegen geen (gemeentelijke) subsidie en houdt de vereniging dus haar eigen broek op. "Dat lukt", zegt Van der Weg. "Van de tweehonderd gezinnen die voor 60 euro per jaar lid zijn, kunnen we de vaste lasten betalen. Alle andere zaken betalen we uit de omzet van de bar en de entreegelden." Mensen kunnen voor 25 euro donateur worden. De speeltuin is vanaf de meivakantie tot en met de herfstvakantie elke middag ("behalve op de vrijdag die staat gereserveerd voor de oudere medemens") open."Berber is onopvallend zéér aanwezig en houdt van Laren", zeggen intimi. Dat laatste bevestigt de geboren Friezin: "Ik kan niet zonder Laren, want ik kan de speeltuin niet missen. De sociale contacten die ik hier heb, ervaar ik als rijkdom." Mocht het onverhoopt toch teveel worden in het Gooise dorp, dan trekt ze richting haar geboortegrond waar ze haar accu weer oplaadt.

Meer berichten