Aankomst van de Collectie Nardinc in Singer Laren.
Aankomst van de Collectie Nardinc in Singer Laren. (Foto: Singer)

'Ik ben er trots op dat zo veel jonge bezoekers zich bij ons thuis voelen'

LAREN - Net als 2018 is ook 2019 voor Singer Laren een jaar om niet te vergeten. Bezoekers wisten Singer Laren in groten getale te vinden. Het theater trok volle zalen en de tentoonstellingen Duitse expressionisten en Weer en Wind. Avercamp tot Willink werden goed bezocht. Singer Laren verwacht dit jaar af te sluiten met 200.000 bezoekers.

Ruim 4.000 leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs brachten met hun school een bezoek aan het museum, een record. En dat is niet het enige record: naast leerlingen bezochten ruim 3.500 kinderen het museum. "Verrassen, inspireren, verwonderen en ontdekken: de kernwoorden uit ons educatieprogramma. Ik ben er trots op dat zo veel jonge bezoekers zich bij ons thuis voelen, dat ze met enthousiasme en vol overgave meedoen aan workshops en met heel veel plezier hun verjaardag bij ons vieren", vertelt Evert van Os, algemeen directeur Singer Laren.

"De waardering van de bezoekers blijft onverminderd hoog, daar ben ik heel blij mee, daar doe je het voor", zegt Van Os' collega Jan Rudolph de Lorm (museumdirecteur). "Maar mijn hoogtepunt uit 2019 is de uitbreiding van de collectie met de komst van de Collectie Nardinc, de vroege compositie van Bart van de Leck, het meesterwerk van Anton Mauve en recent de Larense Max Beckmann. In 2018 ontvingen we die fantastische schenking van Els Blokker-Verwer en nu, in 2019, zijn al die prachtige werken ook daadwerkelijk in Singer Laren. Ik kan niet wachten tot het moment dat we opengaan met de nieuwe museumvleugel en we met deze kunstwerken op een bijzonder mooie manier het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme kunnen laten zien."

Aankopen

Vorige week werd ook nog bekend dat Singer Laren twee portretten van fotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier uit de serie The White Blouse heeft gekocht. Het gaat om een portret van acteur Hans Croiset en van Maia Makhateli, eerste soliste Het Nationale Ballet. Van Hövell tot Westerflier maakte een serie portretten van vrouwen en mannen, volwassenen en kinderen, bekenden en onbekenden, allen in of met de ruim honderd jaar oude kanten blouse die ooit toebehoorde aan haar oudtante. In de tentoonstelling The White Blouse gaan ruim 25 portretten een bijzondere dialoog aan met het in 2015 herontdekte schilderij van James McNeill Whistler Symphony in White. The Girl in the muslin Dress (1870) uit de collectie van Singer Laren. De tentoonstelling is nog te zien tot en met zondag 5 januari 2020. De Lorm: "De door Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier geportretteerden uit de wereld van theater en dans voelen zich extra thuis in Singer Laren waar de beeldende kunst en de podiumkunsten elkaar in respectievelijk museum en theater ontmoeten."

Expositie-agenda

Weer en Wind. Avercamp tot Willink,  Antarctica. Peter Kuipers Munneke op onderzoek,  Vrouwenportretten uit de Singercollectie en  The White Blouse, alle tot en met 5 januari, en Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan,  Beeldenrijm, Rodin als inspirator en Van Barbizon tot Bergen.  Een keuze uit de Singercollectie, alle te zien van 14 januari tot en met 10 mei 2020.

 

 

Meer berichten