Nieuwe voorzitter voor Stichting Huis van Eemnes | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Astrid van Ruth en Wim Jongmans schudden elkaar de hand.
Astrid van Ruth en Wim Jongmans schudden elkaar de hand. (Foto: PR)

Nieuwe voorzitter voor Stichting Huis van Eemnes

EEMNES - Wim Jongmans, de huidige voorzitter van Stichting Huis van Eemnes, legt na meer dan dertig jaar actief te zijn voor De Hilt/HvE op 25 januari zijn werk neer. De Eemnesser draagt het stokje over aan Astrid van Ruth. Zij is geboren en getogen in omgeving Eindhoven en zes jaar geleden voor haar grote liefde naar Eemnes verhuisd. Sinds januari 2017 is Van Ruth actief in het bestuur van de Hilt/HvE als secretaris.

De Hilt was bij de oprichting ruim veertig jaar geleden een soort gemeentelijke afdeling. Er was een beheercommissie waarin de gebruikers waren vertegenwoordigd. Jongmans, inmiddels trotse drager van een koninklijk lintje en ontvanger van de Eemnesser Koeien Trofee: "Ik zat in het katholiek schoolbestuur bestuur toen ik gevraagd werd om het onderwijs, als gebruiker van de sportzaal als gymnastieklokaal, te vertegenwoordigen. Ik vond dat best wel een uitdaging en ben toen steeds meer betrokken en enthousiaster geworden. In die lange tijd heb ik verbouwingen en uitbreidingen meegemaakt. Bezuinigingsopdrachten van de gemeente en diverse stappen naar verzelfstandiging die werd voltooid in 2017."

Goodwill

Astrid van Ruth, moeder van twee, is trots dat zij in de voetsporen van Jongmans treedt. "Ik ben zeer trots dat de overige bestuursleden en ook onze belangrijke samenwerkingspartners de Bibliotheek en gemeente Eemnes het vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Ik kijk er ontzettend naar uit." Jongmans geeft haar als tip mee: "Mijn motto is altijd geweest; je moet het samen doen. Samen als team en besturen dat je goodwill ontwikkelt. Het team is het belangrijkste gereedschap om dat te bereiken en vast te houden. Een gezegde is goodwill komt te voet, maar vertrekt te paard. Dat betekent dat de komende tijd vooral aandacht moet worden besteed aan het team. Net als wij vinden onze vrouwen en mannen het uitermate spannend om van de vertrouwde Hilt te verhuizen naar het Huis van Eemnes. Daar komt nog bij dat het niet alleen een verandering is van werkplek, maar ook verandering van werkwijze en nieuwe samenwerkingsvormen met het team van de bibliotheek. En wat dacht je van de investering in het Leerwerkhuis. De komst van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Prachtige doelen, waar ik volledig achtersta, maar doe het step bij step. Kijk wat de organisatie (de mensen) aan kan. Zeker de eerste tijd na de verhuizing naar de Noordersingel is de zorg dat er rust komt en blijft. Maak daar een speerpunt van."

Flinke stappen

Van Ruth staat volledig achter dit advies: "We willen niets overhaasten. Sinds de verzelfstandiging in april 2017 zijn er al flinke stappen gezet. Het bestuur komt meer op afstand en de uitvoering en beleidsontwikkeling verschuift meer en meer naar directeur Robert-Jan Vos en zijn team. Hierdoor is ook de interne organisatie aan het veranderen wat een intensief maar zeer interessant proces is. En met mijn achtergrond - afgestudeerd bedrijfseconoom en marketeer - hoop ik samen met de andere bestuursleden, die op hun beurt weer hun eigen specifieke knowhow vanuit verschillende disciplines inbrengen, in staat te zijn om het team verder te begeleiden naar een op zichzelf staande, professionele organisatie waarbij we het maatschappelijk belang niet uit het oog verliezen."

Laagdrempelig

Ook het huidige bestuur is ervan overtuigd dat deze positieve ontwikkelingen, zoals het Leerwerkhuis, optimaal tot hun recht komen in het Huis van Eemnes. Van Ruth: "Zodat we ook daadwerkelijk die belangrijke, laagdrempelige ontmoetingsplek van, voor en door alle Eemnessers zijn. En sowieso wordt het natuurlijk een fantastische ontmoetingsplek, waar ik ook graag als bezoeker zal komen. Ik kan niet wachten om met mijn twee jonge kinderen, Daan is bijna 4 en Elena is net 2 geworden, de speelhoek van de bibliotheek te ontdekken en daarna samen met hen een taartje te eten in het brasseriegedeelte. Daarnaast houd ik persoonlijk van theater en vind ik het ook erg leuk dit mee te geven aan mijn kinderen, dus zowel in de avond- als de kindervoorstellingen kun je mij zeker een keer tegenkomen. Het is fijn dat we dit alles onder één dak kunnen aanbieden!"

Met plezier

Wim Jongmans, die eigenlijk al eerder wilde stoppen maar de ontwikkeling van het Huis van Eemnes zo'n geweldige uitdaging vond, is ervan overtuigd niet in het bekende 'zwarte gat' te vallen. "Ik zal zeker steeds met plezier over de Noordersingel fietsen en even kijken hoe het allemaal gaat, maar het wordt ook wel een beetje een 'thuis' als ik samen met Tilly naar het maandelijkse Rondje Cultuur ga of een voorstelling in de prachtige theaterzaal. Ook zullen we zeker de nieuwe horeca-filosofie gaan proberen met een kopje koffie, een lunch of diner voor twee." Jongmans kijkt tevreden en met voldoening terug op de afgelopen dertig jaar.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>