De papiercontainers bij BVV'31 moesten het ontgelden.
De papiercontainers bij BVV'31 moesten het ontgelden. Foto: BVV'31

Hulpdiensten en handhavers avond en nacht in touw

Algemeen

REGIO - Hulpdiensten en handhavers zijn tijdens de jaarwisseling de hele avond en nacht in touw geweest om alles in goede banen te leiden. In de regionale meldkamer van de brandweer kwamen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 06.00 uur 49 meldingen binnen. Dat is vergelijkbaar met de vorige twee nieuwjaarsnachten: 39 in 2019 en 65 in 2018. Zelf noemt de brandweer het "een rustig verlopen jaarwisseling".


De brandweer rukte in alle gemeenten in deze regio uit voor kleine buitenbrandjes, meestal in brand gestoken afvalcontainers. In Eemnes was er een buitenbrand nabij De Hilt, en in Blaricum gingen de papiercontainers van BVV'31 in vlammen op. "Over zes tot acht weken worden nieuwe containers geleverd. We proberen nog een tussentijdse oplossing te vinden, zodat men niet zes weken papier thuis hoeft te bewaren", aldus een BVV'31-woordvoerder.

Zwaar vuurwerk

Door de hele regio zijn talloze verkeersborden, afvalbakken en bushokjes vernield; meestal opgeblazen met zwaar vuurwerk. Alleen al in Huizen gingen elf abri's aan gruzelementen. In Hilversum zijn bij winkels en scholen vernielingen aangericht. Vijf mensen zijn aangehouden wegens vernielingen en openbare dronkenschap. Uit vuurwerkvrije zones komen geen of aanzienlijk minder meldingen van overlast en vernielingen. Net buiten deze zones leidt dat vaak juist weer tot concentratie van vuurwerk, met navenante overlast en afval.

Eerste hulp

Voor twintig mensen begon 2020 op de afdelingen Spoedeisende Eerste Hulp van Tergooi. Vijf van hen hadden licht vuurwerkletsel opgelopen: één brandwonden en vijf oogletsel. Nog eens vijf mensen moesten in de nieuwjaarsnacht naar het ziekenhuis nadat ze zich te buiten gingen aan alcohol en/of drugs. Drie van hen zijn jonger dan 17 jaar. Last but not least: het ziekenhuis meldt dat er rond de jaarwisseling twee baby's zijn geboren.

Uit de krant