Hans Schotsman - hier samen met kleinzoon Loui - is trots op zijn onderscheiding.
Hans Schotsman - hier samen met kleinzoon Loui - is trots op zijn onderscheiding. (Foto: © Bob Awick )

Hans Schotsman: 'Ik ben aangenaam verrast en zie het als kers op de taart'

LAREN - Laarder Hans Schotsman (55) is zaterdag koninklijk onderscheiden voor 38 jaar inzet bij de vrijwillige brandweer. Hij is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De versierselen behorende bij deze bijzondere onderscheiding werden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer door burgemeester Nanning Mol opgespeld in het bijzijn van Schotmans complete gezin. "Het is een uitzonderlijke waardering voor een uitzonderlijke brandweerman met een uitzonderlijke staat van dienst", sprak burgemeester Mol.

Natuurlijk zou Schotsman naar de nieuwjaarsreceptie van de brandweer gaan, maar nu zijn in Nieuw-Zeeland woonachtige zoon Henk samen met zijn partner en hun acht maanden oude kleinzoon Loui als verrassing al voor de kerst naar Nederland waren afgereisd, wilde hij zo veel mogelijk qualitytime met hem hebben. "Ik ga wel met je mee", zei Henk nog tegen zijn vader, maar die wilde daar niets van weten. "Ik wilde alleen met Marjo, mijn vrouw, gaan. Echter, een uur later stonden hij en onze dochter Astrid samen met hun gezinnen ook in de kazerne." Met dank aan dit thuisfront heeft hij zich 38 jaar lang voor de gemeenschap kunnen inzetten. "Zij hebben mij veel moeten missen."

Achter de schermen

De sympathieke Schotsman groeide op in een brandweergezin. Hij volgde zijn vader op, maar zelf heeft hij geen brandweervrijwilliger 'geleverd'. Op papier kwam de Laarder op zijn 18de de gelederen van het Larense brandweerkorps versterken, maar op zijn zeventiende startte hij al met de opleiding. "Er was geen jeugdbrandweer in Laren", vertelt Schotsman. "Maar er was wel een grote groep kandidaten die met de opleiding gingen starten, en ik mocht mee. Zo kwam het dat ik op mijn 18de al meteen inzetbaar was." 

Achter de schermen

Op aanraden van de toenmalige brandweercommandant Kras behaalde de Laarder binnen een paar maanden zijn grootrijbewijs en kon hij als chauffeur van dienst al snel op de brandweerauto. Later bekleedde hij de posten van bevelvoerder, officier van dienst en postcoördinator. Vorig jaar september stopte hij als repressief vrijwilliger; hij ging niet meer mee met de uitruk. Wel is hij als beroepsbrandweerman bij de afdeling Risicobeheersing werkzaam en is hij wijkbrandweerman voor Laren, Blaricum en Huizen. "En achter de schermen ben ik actief in de voorbereiding van de oefeningen voor de huidige groep brandweervrijwilligers."

Oproep

De Laarder, die overigens ook nog vrijwilligerswerk doet bij Theodotion ("mooi werk"), is wel trots op zijn lintje. "Dat deze onderscheiding mij is overkomen, is heel bijzonder. Ik ben aangenaam verrast en zie het als de kers op de taart. Maar in mijn beleving en opvoeding is iets doen voor de samenleving heel normaal", aldus Schotsman, die besluit met een oproep aan nieuwe vrijwilligers: "Heb je tijd over en mag je weg van je baas? Wees dan één van ons!"

Meer berichten