Foto: Bob Awick

College trekt monumentenstatus Vredelaan 9 in

LAREN - Het college van burgemeester en wethouders wil de monumentenstatus voor Vredelaan 9, dat grotendeels is afgebrand en zwaarbeschadigd is, intrekken. Dat heeft wethouder Ton Stam de raad middels een informatiebrief laten weten. Ook de eigenaar is hiervan op de hoogte gesteld.

Het intrekken van de status maakt de weg vrij voor het slopen van de restanten. De eigenaar heeft namelijk ook een sloopvergunning aangevraagd. "Op die aanvraag dient uiterlijk 23 januari te worden beslist. Als er niet vóór 23 januari een besluit over de monumentenstatus wordt genomen, ontstaat er een van rechtswege verleende sloopvergunning", aldus Stam.

De coalitie én Liberaal Laren dienden eind november motie in waarin gevraagd werd voorlopig geen sloopvergunning af te geven en deze kwestie eerst te behandelen in de commissie R & I. Zij gaan nog altijd uit van herstel van de villa. De motie werd raadsbreed gedragen.

Zeldzaam

Het huis op het terrein van Vredelaan 9 werd in de nacht van 6 op 7 januari door brand verwoest. De oorzaak is nog altijd niet bekend. Het pand, geoormerkt als beschermd gemeentelijk monument, stond toen al een tijd in de verkoop. "Het pand dateert van omstreeks 1920. Het betreft een houten - 'bouwpakket' - woning van de firma Christoph & Unmack uit Silezië. Voor Laren is dit een uniek pand; in 't Gooi en in de overige delen van Nederland zijn dergelijke panden bijzonder zeldzaam", aldus de indieners. Ze vinden ook dat er dringende maatregelen genomen moeten worden om verder verval te voorkomen. Door het af te dekken bijvoorbeeld. "Nu is het al die tijd blootgesteld aan weersinvloeden en water", aldus Jacqueline Timmerman (LL). Overigens reageerde Erwin van den Berg (CDA) kritisch: "Moeten wij ook nog hier op gaan letten? Of procedures en bepaalde trajecten binnen deze gemeente zorgvuldig gelopen worden?" Hij noemde het zorgwekkend.

Zuivere procedure

Wethouder Stam, die de motie ontraadde, liet weten dat er een historisch onderzoek naar het pand heeft plaatsgevonden. Hij meldde de raad dat het college een zuivere procedure doorloopt en dat hij verwacht snel met een collegevoorstel te kunnen komen.

Meer berichten