Dankzij Lisa (l) heeft Kim nu weer een toekomst.
Dankzij Lisa (l) heeft Kim nu weer een toekomst. Foto: PR

Lisa Staal (52): 'Hoop dat we met Girl Project het KiKa van 't Gooi worden'

Algemeen

door Jacqueline Roest

LAREN - De 19-jarige Kim is verslaafd geboren. De start van haar leven was kut, zegt ze. "Mijn moeder was zwaar verslaafd; ik kwam op mijn achtste in een kindertehuis, woonde een poosje bij mijn oma, maar toen het daar ook niet goed ging kwam ik weer in het kindertehuis terecht." Ze raakte ondertussen verslaafd aan drank en drugs en sneed zichzelf. Toen ze bijna 18 jaar was kwam ze terecht bij de Paarse Pelikaan in Hilversum. "Daar werd ik gewezen op het Girl Project van Lisa (Staal, red.). Dat heeft mijn leven gered, want zonder Girl Project zat ik in de gevangenis, verkocht ik mijn lichaam voor drugs of was ik dood." Dit is in een notendop het hartverscheurende verhaal van een jonge vrouw van nog geen twintig jaar oud, die nu onderweg is naar een mooie toekomst.

Lisa Staal (52) uit Laren staat aan het roer van Girl Project. Ze richtte de stichting in 2014 onder de naam Become the best version of yourself op. Haar non-profitorganisatie zorgt ervoor dat meisjes met een pijnlijk verleden/heden gelukkiger worden met zichzelf en hun leven. "In sommige gevallen zijn wij zelfs levensreddend", aldus Staal, die als geen ander weet wat kwetsbare meisjes, zoals Kim, hebben moeten doormaken. Ze nam Kim - tegen alle adviezen in, "maar het was de enige plek waar ze zich veilig voelde en wij snapten elkaars pijn" - in huis. Daar bloeide ze op. Kim: "Ik ben dankzij Lisa clean en sindsdien gaat het beter." Elke woensdag werkt Kim voor de stichting ("over vijf jaar kan Kim heel veel taken overnemen"). Daarnaast heeft ze een baantje bij de Jumbo. "Soms heb ik prikkelbare dagen." Haar moeder ziet ze sporadisch; die is nog altijd verslaafd. Haar vader heeft ze recent ontmoet, maar "hij reageerde heel vaag". Ze gedijt het beste door in het hier en nu te blijven. Kim woont semi-zelfstandig in Blaricum.

Kinderdroom

De Larense Lisa Staal, die het verleden ook als callgirl heeft gewerkt, heeft in diepe dalen (vader verslaafd aan alcohol, haar grote liefde overleed in haar armen, mannen vernederden haar lichamelijk en geestelijk en haar eetverslaving dreef haar tot waanzin) gezeten, maar wist zich eruit te redden. In 1999 ontdekte ze de spelregels van het leven, en haar leven veranderde in positieve zin. Ze wil liefde en respect verspreiden en de wereld mooier te maken. Zo kreeg haar pijnlijke verleden een zinvolle betekenis. Met het Girl Project is een kinderdroom uitgekomen. "Ik kus de grond van dankbaarheid."

HBEL-pilot

"Het is een pittige weg geweest", vertelt Staal als ze terugkijkt op de afgelopen zes jaar. Vooral om geld voor de stichting binnen te halen. "In Nederland wordt jaarlijks ruim 700 miljoen euro aan goede doelen, zoals KiKa of WarChild, geschonken. Een kleine stichting, zoals het Girl Project, valt meestal om. Maar wij zijn er nog", zegt Staal trots. "Maar geld blijft altijd een probleem." Dolblij is ze dan ook dat ze een pilot van de HBEL-gemeenten heeft binnengesleept. De Huizer wethouder Maarten Hoelscher ("een fijne, goede vent die het snapt") maakte hiervoor ook zijn collega's van Laren, Blaricum en Huizen enthousiast; vijf kwetsbare meisjes en vrouwen gaan deelnemen aan het Girl Project. Ook op het Oranjefonds kon Girl Project al meerdere malen rekenen. "Met jaarlijks vier ton kunnen we iets heel moois neerzetten." Bedrijven en particulieren steunen de stichting met geld of door hun deur open te zetten voor het geven van trainingen of coachingtrajecten. "Ik hoop dat we met Girl Project het KiKa van 't Gooi worden."

Jeugdzorg

Staal wil binnen drie jaar een team van zeven mensen om zich heen hebben, die de meisjes/jonge vrouwen een-op-een kunnen coachen. "Dit jaar hopen we 22 meisjes te kunnen begeleiden; we hebben nu twaalf meisjes onder onze hoede", gaat de volhardende Staal verder. "Ik ben dol op Laren, maar huiselijk geweld, kindermishandeling en drugsgebruik gebeuren hier om de hoek. Het feit dat je geld hebt en een goede baan wil namelijk niks zeggen over je emotionele intelligentie", legt ze uit. Van de jeugdzorg heeft Staal geen hoge pet op. "Daar durft niemand de verantwoordelijkheid te nemen", zegt ze stellig. "Ik heb zo vaak met jeugdzorg in de clinch gelegen. Kijk, een fabriek gaat goed met koekjes bakken, maar niet als het om een kwetsbare vrouw of kind gaat. Hun systeem faalt écht keer op keer. Zij volgen de regels en hebben de ballen niet om het anders te doen. Wij hebben geen regels en protocollen; wij handelen vanuit liefde en respect, want met daadkracht, lef en actie kun je veel meer bereiken. Ik ben als enige verantwoordelijk binnen de stichting, hoef geen verstoppertje te spelen en geen dekking te krijgen."

Trauma's

De afgelopen jaren heeft Staal een kleine honderd meisjes en jonge vrouwen kunnen helpen. "Ik heb geen toverstafje, en soms duren trauma's een heel leven, maar we kunnen wel handvatten geven. Velen durven niet te dromen, maar wij zeggen: blijf dromen en volg je dromen. We hebben ook een nazorgproject. "Iedereen mag altijd bij ons blijven, zolang iemand wil." De zorg van Girl Project is gratis.

Save a Girl

Het Girl Project steunen kan ook middels Save a Girl: een vermogend persoon of bedrijf kan voor 5.000 euro per jaar een meisje 'adopteren'. Björn van Kappele Makelaars uit Laren heeft met een goede vriend samen als eerste een kwetsbare vrouw - Kim - onder zijn hoede genomen. Staal: "Hij zei: 'Wat hier gebeurt is prachtig.' Indien nodig willen ze zelfs iemand in huis nemen. Geweldig!"
Het Girl Project financieel steunen kan via www.girlproject.nl/#doneer-nu.

Uit de krant