De reddingboot Blaricum-1 sleept het zeiljacht weg van de basaltblokken.
De reddingboot Blaricum-1 sleept het zeiljacht weg van de basaltblokken. (Foto: KNRM)

KNRM Blaricum komt in 2019 75 keer in actie

BLARICUM - De reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit Blaricum zijn in 2019 75 keer in actie gekomen. Daarbij zijn 142 mensen in veiligheid gebracht door de vrijwillige bemanningsleden. De meeste acties waren het gevolg van motorstoring, waterplanten en navigatiefouten. Ook werd een tiental zoekacties naar personen en vaartuigen in problemen uitgevoerd. De reddingboot uit Blaricum is inzetbaar in het gebied tussen Nijkerk en Amsterdam.

Als gevolg van de warme zomer vonden de meeste reddingsacties plaats in de maanden juli en augustus. Tijdens een tropische zomernacht in juli ontstond plotseling noodweer met harde wind en onweer waardoor een schip van haar anker ging en tegen de basaltblokken op de dijk waaide. De reddingboot Blaricum-1 bracht het jacht met haar opvarenden naar een veilige haven.

Springer

Op zaterdag 10 augustus jl. kwam tijdens een zomerstorm de melding dat er iemand van de Stichtse Brug was gesprongen. De reddingboot Blaricum-1 was als eerste ter plaatse waarna door de bemanning een grootscheepse zoekactie werd opgestart. Hierbij werd gezocht met diverse reddingboten, duikteams van de brandweer en een helikopter van de politie. Rond middernacht werd het lichaam van de springer gevonden en geborgen.

Opstappers

Naast de 75 inzetten voor de reddingboot heeft het reddingstation het afgelopen jaar zes nieuwe bemanningsleden verwelkomd. De aankomend opstappers zijn druk aan de gang met de opleidingen voor de KNRM. Daarnaast is de reddingboot Blaricum-1 door Habbeke Shipyard in Hoorn onder handen genomen voor groot onderhoud en voorzien van de nieuwste communicatie- en navigatieapparatuur. Daarmee is de reddingboot weer goed voor vijf jaar zorgeloze inzet.

Donateurs

De KNRM is voor haar voortbestaan volledig afhankelijk van donateurs, giften, sponsoren en erflaters. Vrijwillige bijdragen van donateurs passen uitstekend bij de vrijwillige redders en de kosteloze hulpverlening door de KNRM. In 2019 telde de KNRM voor het eerst in haar historie meer dan 100.000 donateurs. Een mijlpaal waar de organisatie trots op is. Dit is sinds 1824 het fundament onder de KNRM.

Meer berichten