De politiek praat al jaren over de veiligheid van dit kruispunt.
De politiek praat al jaren over de veiligheid van dit kruispunt. (Archieffoto: Bob Awick)

'Dure lange bogen zijn helemaal niet nodig'

BLARICUM - De gemeente Blaricum blijft maar doormodderen over een veilige oversteek van de Randweg Oost. Het was vorige week agendapunt in het Rondetafelgesprek (RTG) en staat voor 28 januari op de agenda van de gemeenteraad. Er werd lang gesproken over de varianten voor de verbinding (fiets- en voetgangerspad) Le Coultedreef, Randweg en Reigerspad.

Welke keuzes zijn er voor de oversteek? Een hek, stoplicht, brug, een tunnel of zouden kleine aanpassingen voldoende zijn om het door rood rijden te stoppen? De meeste fracties zijn verdeeld en een goede oplossing lijkt er gewoonweg niet te zijn. Het college vraagt ook om 10.000 euro onderzoeksgeld om de optie Schelpenpad mee te nemen.

Houd het simpel

Blaricummer Rink Jan Slotema heeft de fracties aangeschreven en zegt: "Waarom zo moeilijk? Ga terug naar de basis! Ik zie allerlei moeilijke dure oplossingen voorbij komen met grote bogen die de privacy van bewoners aantasten. Dure lange bogen zijn helemaal niet nodig." Slotema doelt op een variant uit 2017. "Je moet dan alleen willen accepteren dat het fietspad langs de landingsbaan omhoog gaat. En dat kan ook prima met een heel open constructie van beton, hout of staal met respect voor de omgeving. Waarom vraagt u het college niet om als laatste nog éénmaal alle ins en outs van deze simpele basisoplossing op een rij te zetten? En als dit niet kan, dan alles op alles zetten om de huidige oversteek zo veilig mogelijk te maken, bijvoorbeeld met échte roodlicht camera’s."
Over de Schelpenpad-variant, waarover in de RTG werd gesproken, zegt Slotema: "Deze oversteek past totaal niet binnen dit zoekgebied. Dat is een ander project." Hij vraagt zich ook af of het niet beter is om de oversteek Stichtseweg, Randweg Oost naar Gooiergracht - welke schaars wordt gebruikt - op te heffen. "Weer een knelpunt minder."

Meer berichten