Betty en Willem met 'Draaiende Vrouw' toen ze nog in hun tuin stond.
Betty en Willem met 'Draaiende Vrouw' toen ze nog in hun tuin stond. Foto: © Bob Awick

Betty en Willem Geus schenken twee kunstwerken aan gemeente Eemnes

Algemeen

EEMNES - De gemeente Eemnes krijgt van het echtpaar Betty en Willem Geus zomaar twee kunstwerken in de schoot geworpen. Eentje krijgt wel een zeer prominente plek. Het gaat om het tweehonderd kilo zware bronzen beeld Draaiende Vrouw van kunstenares Maïté Duval en om het beeld Spanning en Ontspanning - gemaakt van Portugees marmer - gecreëerd door kunstenaar Willem Geus. De dame krijgt een prominente plek vóór het Huis van Eemnes; voor het andere beeld wordt binnen een plaatsje gezocht.

Draaiende Vrouw kochten de kunstverzamelaars zo'n dertig jaar geleden toen ze nog in Hilversum woonden. "Daar stond ze goed in de tuin", vertelt Willem Geus. Duval, die afgelopen november overleed maar met wie de Eemnessers alles met betrekking tot de herplaatsing zou hebben doorgesproken, leerden ze via gemeenschappelijke vrienden in Zutphen kennen. Ze zijn dol op het beeld, maar nu ze kleiner zijn gaan wonen, is er in de tuin eigenlijk geen plek meer voor. Ook hun kinderen, die het beeld overigens erg mooi vinden, kunnen er geen ruimte voor creëren. Spanning en Ontspanning maakte Willem jaren terug. "Het stelt twee vleugels van een vogel voor", legt de kunstenaar uit. "De één in vliegstand (ontspanning) en de ander tijdens het opstijgen (spanning)." Zeker driehonderd uur heeft hij er aangewerkt.
De artistieke Betty (73) en Willem (72) wonen nu een kleine vijf jaar in Eemnes. Ze genieten er met volle teugen. Vol lof zijn ze over de nieuwe huiskamer van het stadje. "Wij vinden het Huis van Eemnes een rijkdom voor de gemeente. Het is fantastisch!" De mensen die dit hebben gerealiseerd, verdienen een lintje, meent het echtpaar. "Het Huis van Eemnes geeft veel mensen een podium waar zij kunnen laten zien wat ze waard zijn." Het tweetal vindt dat zo bijzonder dat ze de kunstwerken cadeau hebben gegeven, opdat de gemeenschap hiervan ook kan genieten. "De burgemeester en wethouder Lankreijer waren direct enthousiast toen wij met ons voorstel kwamen", zegt Geus, die zijn hele leven - net als zijn echtgenote - al met kunst bezig is. Hier en daar tikken ze wat op de kop, maar ze zijn vooral ook zelf creatief. Al jarenlang. Zo volgden ze vroeger al les bij Hamdorff en zijn ze tegenwoordig verbonden aan de Gooise Academie in Laren. Willem maakt beelden van hout, brons, marmer en klei, terwijl Betty's voorkeur ligt bij keramiek. "Maar soms ben ik ook bezig met hout en steen", voegt ze er aan toe. "Mijn werk gaat met de flow mee. Het is abstract en hoeft niet iets voor te stellen." Voor Willem is het creatief zijn een vorm van ontspanning. "Ik had een zware baan met veel stress. Als ik op woensdagavond ging hakken, leek het alsof er een kraantje open ging, waardoor alle zorgen wegspoelden. Voor mij is het altijd een goede therapie."

Uit de krant