V.l.n.r. Jopie Nooren, Martijn Kanis en Hans den Hollander.
V.l.n.r. Jopie Nooren, Martijn Kanis en Hans den Hollander. Foto: PR

Pilot specialistisch oogonderzoek van Tergooi en Bartiméus krijgt vervolg

Algemeen

BLARICUM Ziekenhuis Tergooi en Bartiméus hebben - na een pilot met een uniek gecombineerd spreekuur voor specialistisch oogonderzoek voor patiënten met een verstandelijke beperking - besloten de samenwerking voortzetten. Daarom ondertekenden Hans den Hollander (voorzitter raad van bestuur Tergooi), Martijn Kanis, (oogarts Tergooi) en Jopie Nooren (voorzitter raad van bestuur Bartiméus) gisteren een samenwerkingsovereenkomst.

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag, zoals een verstandelijke beperking, ernstige problemen heeft met zien. Deze groep is echter in de reguliere praktijk van oogartsen moeilijk te onderzoeken. Het gecombineerde spreekuur maakt specialistisch oogonderzoek voor deze groep mensen wel mogelijk.

Veilig en rustig

In een veilige en rustige sfeer doen Bartiméus-deskundigen het specialistisch oogonderzoek in een langzaam tempo. Wanneer er een vermoeden is van een oogheelkundig probleem, wordt de oogarts van het ziekenhuis ter plekke ingeroepen om de diagnose te stellen. Oogarts Martijn Kanis: "Cliënten met staar of glaucoom, wat anders onopgemerkt zou blijven, kunnen nu wel worden gediagnosticeerd en behandeld en een passende begeleiding krijgen." Ellie Verstappen, ambulant begeleider bij Bartiméus: "Ik geef veel tijd en aandacht tijdens het onderzoek. Ik leg rustig uit wat er gaat gebeuren en ik kan de cliënt afleiden waar nodig. We doen alles in een langzaam tempo en zo kunnen de oogonderzoeken wél goed uitgevoerd worden."

Kwaliteit van leven

Steeds slechter kunnen zien grijpt ernstig in op de kwaliteit van leven. Daarbij versterkt een visuele beperking vaak ook de overige beperkingen die mensen kunnen hebben. Sylvia was één van de eerste cliënten die het bijzondere spreekuur bezocht. Het oogonderzoek en de oogheelkundige behandeling hebben gezorgd dat zij volop kan blijven doen wat ze graag doet. -> Lees hier het verhaal van Sylvia.

Uit de krant