De Litouwer 'parkeerde' vorig jaar zijn auto tegen een boom en paal.
De Litouwer 'parkeerde' vorig jaar zijn auto tegen een boom en paal. Archieffoto: Bob Awick

Officier van justitie: 'U was bezig met de voorbereidingen van een overval'

Algemeen

LAREN/BLARICUM De 24-jarige Litouwer die op 5 november vorig jaar in Laren na een wilde politieachtervolging door Laren en Blaricum werd aangehouden omdat hij met gestolen kentekenplaten rondreed, zei woensdagochtend tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak dat hij als toerist naar Nederland was gekomen. De gestolen kentekenplaten had hij op zijn auto gemonteerd, omdat hij niet wilde opvallen.

"Ik wilde hier van de natuur genieten. Maar als men ziet dat je uit Litouwen komt, denkt men gelijk dat je een crimineel bent. Dat wilde ik niet", aldus de verdachte. De officier van justitie zei niet op grond van zijn nationaliteit te denken dat hij een misdadiger was, maar omdat hij naast het stelen van de kentekenplaten ook goederen in zijn auto had waarmee je een gewapende overval kunt plegen. "Waarom neem je als toerist pepperspray, een pistool, een stroomstootwapen, tiewrap en een hakbijl mee?"

Strafeis

De officier is ervan overtuigd dat de man die dag van plan was een juwelier in Laren te overvallen. Voor onder meer de voorbereidingen van die overval en het in bezit hebben van wapens eiste de officier van justitie achttien maanden celstraf.

Stopteken

De Litouwer kwam op dinsdag 5 november vorig jaar bij de politie in beeld toen de auto met de gestolen kentekenplaten in de buurt van Laren werd waargenomen. Toen de verdachte een stopteken negeerde en zijn auto langs de politieauto manoeuvreerde, ontstond er een wilde achtervolging die uiteindelijk eindigde op de Melkweg in Blaricum waar de verdachte met zijn auto tegen een boom en paal reed. De man probeerde nog te ontkomen door hard weg te rennen, maar werd kort daarna alsnog aangehouden.

Telefoongegevens

Bij doorzoeking van de auto vond de politie de verboden wapens en goederen. Uit de telefoongegevens van verdachte werd duidelijk dat hij het adres van meerdere juweliers in de buurt van Laren en Blaricum had opgezocht. Navraag bij een juwelier in Laren bleek dat de man daar een paar dagen eerder was geweest om te informeren naar een ring. Hij had toen zonder iets te kopen de juwlierszaak verlaten. "Ik was op zoek naar een ring voor mijn vriendin", aldus de Litouwer.

Volslagen onzin

De officier van justitie deed het verhaal af al volslagen onzin. Het bezoek aan de juwelier in Laren, bestempelde de officier als voorverkenningshandelingen. Op grond van de telefoongegevens, de gestolen kentekenplaten en de goederen in zijn auto komt de officier maar tot een conclusie: "U was bezig met de voorbereidingen van een overval."

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Uit de krant