Henni en Henk (Henny) Haselaar.
Henni en Henk (Henny) Haselaar. Foto: Leo Janssen

Bol an: de Haselaar-tjes

Algemeen

LAREN - Laren kent veel karakters met uitzonderlijke gaven en bijzondere talenten. Zelden lees je over hen. Twee van die bescheiden dorpsgenoten zijn Henni en Henk (Henny) Haselaar. Jarenlang liep het kunstenaarsechtpaar stevig gearmd vanaf hun kleine huisje aan de Smeekweg richting Brink, naar de modeltekenclub op de Gooise Academie. 

Henni altijd modieus gekleed en getooid met een fraai hoedje, Henk met grote snor onder zijn zwarte viltenhoed, rode bretels en op zijn stropdas de 'David' van Michelangelo. Ze zijn sinds hun 17de en 19de jaar bij elkaar; samen delen ze inmiddels ruim honderd jaar de passie voor kunst. "Tekenen, tekenen", klinkt Henni enthousiast, daarmee de basis leggend voor haar kleurrijke werk. "En kijken. Het gaat niet om wat je schildert, maar hoe. En vooral met plezier." Haar voor vrienden en relaties gemaakte kerstkaart - dit keer het extravagante bloemenatelier van Walter & Roland aan de Naarderstraat - was er een uniek voorbeeld van.

Meesterlijk

Evenals die tentoonstelling in Singer Laren destijds, waar ze op een meesterlijke wijze de nieuwbouw - naast de centrale entree, het theater en de beeldentuin - van het Singertheater in ruim tachtig aquarellen vastlegde. De prachtige tableaus werden te koop aangeboden en de opbrengst kwam ten goede aan de nieuwbouw van het Singertheater. Als broodjes vlogen ze over de toonbank. Binnen twee weken was alles uitverkocht. Daarnaast maakte ze een meterslange aquarel die de oorspronkelijke bouwtekening van Singer verving en die sinds de oprichting van de Singer Memorial Foundation op het kantoor van verschillende directeuren had gehangen. Iedereen repte erover hoe briljant ze dit project artistiek en met veel discipline voor elkaar had gekregen. De aquarel kreeg een prominente plaats in de balkonfoyer. Het bordje waarop staat wie het heeft gemaakt, ontbreekt echter. Slordig.

Tekenbeest

Henk, met wie Henni sinds 1968 is getrouwd, vindt haar een tekenbeest met een groot gevoel voor anatomie. "Altijd is ze met krijt, penseel of olieverf bezig met kunst. Ze werkt snel. Is energiek. En altijd met plezier. Vorm en kleur zijn haar kracht." Henni’s stijl typeert een zekere vlotheid met prachtig lijnenspel. Of het met het grootste gemak is gemaakt. Doorgaans schildert ze niet langer dan een uur of drie. "Soms kom ik er niet door in slaap. Zit ik in een flow en lijkt het alsof het potlood het doet", vult Henni aan. Als Amsterdams kind, geboren in 1947, wist ze al dat ze wilde tekenen. In 1966 voltooide ze in de hoofdstad de KT-opleiding aan Academie De Schans.

Avant-gardist

Haar man Henk doet het wat rustiger aan nu. "Ik rijd niet meer op het grote mes", zegt hij refererend aan zijn passie voor het wielrennen. "Het scheelt een tandje of drie." Henk laat zich inspireren door het landschap. Toscane, Tibet, Nieuw-Zeeland, Cuba, bij Parijs en Mexico. "Hij neemt niet altijd dezelfde kleuren, neemt risico", vult Henni hem aan. "Doordat hij risico’s durft te nemen, springt zijn werk er echt uit. Daardoor is hij misschien niet zo productief, maar hij maakt wel spectaculaire dingen. Tegen het abstracte aan. Heel indrukwekkend." "Al ben ik niet de grootste avant-gardist", glimlacht Henk heel bescheiden. Laren boft maar met twee van zulke kunstenaars.

Uit de krant