De eerste nakomeling van de GNR-schaapskudde is geboren.
De eerste nakomeling van de GNR-schaapskudde is geboren. (Foto: GNR)

Eerste lammetje in GNR-kudde geboren

BLARICUM Het eerste lammetje in de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat is geboren! De 183 ooien worden sinds dinsdag bijna dag en nacht in de gaten gehouden. "Een mooie, maar ook spannende tijd voor onze drie schaapsherders én twee stagiaires in opleiding", laat GNR-woordvoerder Ines van Hees weten.

Bij het Drents heideschaap gebeurt de bevalling meestal zelfstandig, maar soms heeft een schaap een beetje hulp nodig. Bijvoorbeeld als ze in de verkeerde houding ligt. Hoofd veeverzorging Johan Griffioen: "Ik kijk ieder jaar weer enorm uit naar het eerste lammetje maar eerlijk gezegd ook naar de laatste, want het is voor ons allemaal een drukke tijd."

Wisseldiensten

De komende weken hebben de herders wisseldiensten van 6.00 uur tot 23.00 uur. Ze hoeven gelukkig niet de hele nacht op stal te zijn. "Het Drentse heideschaap is het oudste Nederlandse schapenras en heeft de natuurlijke eigenschap dat ze liever niet midden in de nacht lammeren. Dat komt omdat in de natuur de roofdieren juist in de nacht het meest actief zijn en dan is moeder en lam dus het meest kwetsbaar. De lammetjes drinken de komende drie maanden bij hun moeder. Daarna gaan ze voor zichzelf zorgen. Als de kudde te groot wordt, verkopen we een deel van de schapen aan andere herders of landgoedeigenaren."

Lentefeest

In maart is het, voor de kleine kudde bij de schaapskooi in Blaricum, tijd om te lammeren. In deze schaapskooi is het mogelijk om een kijkje te komen nemen bij de pasgeboren lammetjes. Op tweede paasdag, maandag 13 april, organiseert het Goois Natuurreservaat daarvoor een speciale lammetjesdag bij de schaapskooi in Blaricum.

Meer berichten