Het gaat goed met de hertjes, zegt wethouder Stam.
Het gaat goed met de hertjes, zegt wethouder Stam. (Foto: © Bob Awick )

Discussie over welzijn van hertjes

LAREN - Behoorlijk lang is er tijdens de gemeenteraadsvergadering gesproken over het welzijn van de herten in het Hertenkamp. Jacqueline Timmerman, Liberaal Laren (LL), had een waslijst aan vragen en maakt zich grote zorgen nu de persoonlijke verzorger van de dieren door de gemeente Laren aan de kant is geschoven. De Tomingroep heeft de zorg van de dieren per 1 januari 2020 overgenomen en dat gaat volgens haar informatie lang niet altijd goed.

"Er wordt zeer matig schoongemaakt en er is geen toezicht", zei Timmerman. Ook zouden de dieren dagen geen eten hebben gehad en ligt er plastic in de weide. Deze informatie komt van de voormalige hertenverzorger die nog altijd belangeloos inspringt uit liefde voor de dieren. Timmerman: "Hij heeft de problematiek al meerdere keren bij de BEL Combinatie aangekaart en als daar naar hem geluisterd was, had ik deze vragen niet hoeven stellen."

Verschuiving van taken

Wethouder Stam meldde dat er geen sprake is van een bezuinigingsmaatregel - zoals door Timmerman werd beweerd - maar een verschuiving van taken bij de buitendienst en daarom is de Tomingroep ingezet. Laren is dit jaar zelfs 33.000 euro kwijt aan de verzorging van de hertjes (in 2018 25.000 euro en in 2019 27.000 euro). "Ik zie geen reden de aanbesteding terug te draaien." Wel heeft hij inmiddels met de teamchef Buitendienst afgesproken de voormalige verzorger actiever te betrekken bij de begeleiding van de Tomin-medewerkers met betrekking tot de verzorging van de dieren.
VVD'er Johan de Bondt kon het niet nalaten te melden 'doodziek' te zijn van deze vragen mét uitgebreide beantwoording. Volgens hem had dit ook middels een kort gesprek met de wethouder besproken kunnen worden. Daar is Stam het mee eens: "Laten we elkaar vinden in een normale dialoog."

Meer berichten