Peter Paul te Pas bij de kippengrill die al tig jaar bij Slagerij Spoelder voor de deur staat.
Peter Paul te Pas bij de kippengrill die al tig jaar bij Slagerij Spoelder voor de deur staat. Foto: © Bob Awick

Slagerij Spoelder moet na dertig jaar kippengrill van de stoep verwijderen

Algemeen

LAREN - Geïrriteerd, maar vooral teleurgesteld en verbaasd is Peter Paul te Pas (48) als er plotseling twee boa's in zijn winkel aan de Nieuweweg staan en hem erop wijzen dat zijn uitstallingen buiten op korte termijn verwijderd moeten worden. De eigenaar van Slagerij Spoelder komt nu nog weg met een waarschuwing, maar wanneer hij blijft weigeren de spullen te verwijderen, kan dit in een later stadium leiden tot een door de gemeente Laren opgelegde last onder dwangsom.

"Ik wil best de kippengrill, die overigens zoals het hoort keurig tegen de gevel aan staat, verplaatsen maar zolang de lantaarnpalen op de Nieuwegweg op 1.20 meter van de gevel staan, blijft mijn grill staan. We verkopen per week tegen de honderd kippen à 7,45 euro. Het is een belangrijke bron van inkomsten." Hij heeft 21 man personeel in dienst. "En die monden moeten gevoed worden."

Bekeuringen

Wethouder Ton Stam: "De stoepen zijn om op te lopen en moeten anderhalve meter breed vrij zijn voor mensen met rollators, kinderwagens en scootmobiels, maar ook voor hen met een visuele beperking. Als gemeente kunnen wij geen bekeuringen uitdelen." Daarom - zo vertelt hij - volgt het traject van eerst een brief, dan het voornemen tot het opleggen van een dwangsom, gevolgd tot het opleggen ervan en uiteindelijk het innen van de dwangsom. Natuurlijk hoopt het collegelid niet dat het zover komt, maar het nieuwe uitstallingenbeleid gaat zeker gehandhaafd worden.

Dat valt voor Te Pas niet te rijmen. Wie een rondje door het dorp maakt, ziet dat ondernemers van alles op de stoep voor hun winkel plaatsen. Sommigen halen na sluitingstijd de spullen niet eens binnen, terwijl dat wel in de wet wordt voorgeschreven. "En dan hebben de mensen last van mijn kippengrill die slechts 60 bij 80 centimeter is? Dus dan houd je op een stukje van slechts iets meer dan een halve meter nog zeventig centimeter loopruimte over. Daarbij loopt bij onze winkel de bestrating van stoep en wegdeel in elkaar over. We hebben geen goot voor de deur, waar mensen zich op zouden kunnen verstappen; alles is vlak. Ik vraag me dan af waar de gemeente mee bezig is", zegt Te Pas, die nu tien jaar eigenaar is van de slagerij.

Precariorechten

In zijn tijd, maar ook de periodes daarvoor, maakte de ondernemer altijd gebruik van de stoep om zijn waren aan te prijzen. Dat kan Te Pas met foto's aantonen. "De kippengrill staat er al dertig jaar. Ik heb zelfs facturen voor precariorechten van de gemeente - voor het gebruik van de gemeentegrond - ontvangen. Had me een persoonlijke brief met daarin het verzoek voor het weghalen van de kippengrill gestuurd en niet op aanwijzing van het Toegankelijkheidsteam dat als een wervelwind door het dorp gaat."
Het klopt dat de ondernemers niet allemaal individueel een brief hebben ontvangen, laat wethouder Stam weten: "We hebben gekozen om dat via Bijzonder Laren (dorpsfonds, red.) te laten doen. Ik ga er vanuit dat Bijzonder Laren dat met haar leden en ondernemers deelt. Ook is het kenbaar gemaakt via de website, sociale media en pers. De ondernemers zijn dus op een behoorlijke manier op de hoogte gebracht. We kunnen geen uitzonderingen maken, want dan dient de volgende ondernemer zich ook aan."

Compromis

Naast telefonisch contact tussen Te Pas en Stam is de wethouder ook op locatie poolshoogte komen nemen. De wethouder begrijpt dat de ondernemer vele monden moet voeden, maar hij 'kan zich niet voorstellen dat de kippen het verschil tussen winst en verlies maken'. Toch gaat hij intern nog eens overleggen over mogelijke oplossingen, waarna hij opnieuw met Te Pas in gesprek gaat. Te Pas hoopt dat het tot een gezamenlijk compromis komt.

Uit de krant