Tijdens de klimaatavond bij De Groene Afslag.
Tijdens de klimaatavond bij De Groene Afslag. (Foto: PR)

Jongeren denken na over actieve rol in klimaatdebat

LAREN - Jongeren inspireren en activeren en hen te laten nadenken over een actieve rol in het klimaatdebat van vandaag de dag. Dat was het doel van een onlangs gehouden klimaatavond bij De Groene Afslag. De initiatiefnemers van deze avond waren Annemarije Tillema, energiecommissaris Gooi & Vechtstreek, in samenwerking met De Groene Afslag en de Gooise Scholen Federatie (GSF). Op de avond kwamen betrokken jongeren, leerkrachten, schoolbestuurders en raadsleden af.

In de Wubbo Ockels zaal, waarin in woord en beeld duidelijk werd dat de mensen allemaal astronauten zijn op aarde, werd ademloos geluisterd naar de verhalen.
De avond werd gemodereerd door Mark Boode, kinderboekenschrijver en theatermaker, en oprichter van Teachers for Climate. Omdat hij vindt dat de klimaatstakers gesteund moeten worden, met het juiste onderwijs in duurzaamheidskwesties.

Fotograaf Marte Visser toonde haar beeldende verslag wat zij maakte tijdens haar expedities naar Spitsbergen. Zij interviewde daar tal van klimaatwetenschappers en deed er op prachtige wijze verslag van. Ook kwam documentairemaakster Eline Hesse aan het woord. Hesse, wiens vader decennia bij Shell heeft gewerkt, maakte de film 'Petrol Dollars for a Different Engine'.
Ze kreeg dit jaar van haar gepensioneerde vader best wel veel aandelen cadeau, onder meer van Shell en McDonalds maar in tegenstelling tot de oliegigant streeft Hesse naar een wereld zonder apocalyptische klimaatcrisis. Met haar verhaal zette ze de jongeren aan het denken over wat ze met hun geld kunnen doen, of dat nou tien of honderdduizend euro is. De vraag is: wil je duurzaamheid op het niveau van een vegetariër of dat van een veganist?

De avond werd muzikaal omlijst door de ‘Sustainaband’ van de Herman Brood Academie. Het waren leerlingen van Marije van Bommel, duurzame docent van het jaar (MBO onderwijs). Zij vertelde dat alle werelddoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals) een zelf geschreven lied krijgen. Op de avond werd het lied over ‘betaalbare en schone energie voor iedereen’, SDG 7, ten gehore gebracht.

Meer berichten