Deze bomen langs de Naarderstraat gaan binnenkort tegen de vlakte.
Deze bomen langs de Naarderstraat gaan binnenkort tegen de vlakte. Foto: © Bob Awick

Kaalslag op Landgoed Larenberg; 63 beuken en sparren tegen de vlakte

Algemeen

LAREN - Op perceel Naarderstraat 82 gaat een flink aantal bomen tegen de vlakte; het gaat om 23 beuken en 40 douglassparren. "Een zichtbare kaalslag, waarvoor de gemeente Laren uiteraard toestemming heeft verleend, maar ik verwacht wel wat reuring", zegt Bert Barkmeijer uit Laren. Hij is voorzitter van de Stichting Vrienden van Landgoed Larenberg en enige bewoner op het ruim 24 hectare grote terrein dat in eigendom is van de familie Van Asch van Wijck.

"De bomen zijn gewoon op", zegt Barkmeijer. "De hoofdreden is het grondwater. Dat staat al twee jaar te laag. Als bomen lange tijd geen water krijgen, gaat het snel." De Laarder heeft het dan over de oude beukenlaan langs de Naarderstraat tussen het huis en de grens met de natuurbrug, die zich bevindt in het opengestelde deel van het park. Vallende takken vormen een gevaar voor bezoekers en bewoners. "We kiezen er daarom op deze plek voor om dode bomen weg te halen." De beuken worden vervangen door drie meter hoge moseiken. Deze forse, snel groeiende laanbomen zijn goed bestand tegen langere periodes van droogte en hogere temperaturen. Ze hebben een brede kroon en verkleuren in de herfst vuurrood. "Echt een aanwinst voor het landgoed."

Adopteren

Om deze nieuwe bomen - "veertig stuks van fors formaat" - meer licht te geven, moeten de douglassparren er aan geloven. Ze worden met de grond gelijk gemaakt. Op deze strook komen inheemse boomsoorten, zoals hazelaars, inlandse eik en beukjes, er voor terug. "We hadden daar liever platanen gezien, maar daar heeft de gemeente wegens cultuurhistorische overwegingen, het Landgoed Larenberg heeft een monumentale status, een stokje voor gestoken. Een tegenvallertje." Inwoners van Laren kunnen voor 175 euro een nieuwe boom adopteren. Deelnemers krijgen een certificaat en kunnen de boom komend voorjaar met behulp van een expert zelf planten. Inmiddels zijn al vijftien bomen 'vergeven'.

Grootste long

Het 'Grote' en 'Zwitserse' huis op Landgoed Larenberg zijn momenteel in gebruik door Stichting Het Robertshuis, een ouderinitiatief opgezet voor kinderen die niet in de reguliere zorg terecht kunnen of hier zijn vastgelopen. Er wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijk bewezen methodieken. De familie Van Asch van Wijck woont zelf op Landgoed Prattenburg van 432 hectare in Rhenen. Het landgoed in Laren is te bereiken via de Paviljoensweg en de Leemzeulder. Het bos, de grootste long qua CO²-opname in de ruime omgeving, bevindt zich in 'transitie' en wordt teruggebracht tot parkbos. "Hoge en zieke bomen maken plaats voor heel veel struiken. Ook wordt er ruimte gegeven aan varens."

Meer informatie: www.vriendenlarenberg.nl.

Uit de krant