Bart Moeyaert.
Bart Moeyaert. Foto: Susanne Kronholm

Jubileumlezing door Bart Moeyaert in bibliotheek van Laren

Algemeen

LAREN - In het kader van het 100-jarig bestaan van de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum verzorgt Bart Moeyaert, de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2019, op dinsdag 10 maart (20.00 tot 22.00 uur) een jubileumlezing in de bibliotheek in het Brinkhuis. "Wij hebben hem uitgenodigd omdat hij zeer bevlogen over taal en het belang van lezen kan vertellen", vertelt Thom Schuitemaker van de Bibliotheek HLB. Entree 5 euro (leden) en 7,50 euro (niet-leden). Kaarten bestellen via www.bibliotheekhlb.nl.

De boeken, het toneel en de gedichten van de in 1964 te Brugge geboren Moeyaert zijn sinds zijn debuut in 1983 door lezers van alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur. Zijn werk verscheen in meer dan twintig talen en is vaak bekroond in binnen- en buitenland. Vorig jaar ontving hij uit handen van de Zweedse kroonprinses Victoria de zeer prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award, ook wel de Nobelprijs voor Jeugdliteratuur genoemd.

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) wordt uitgereikt aan schrijvers en illustratoren die werken in de geest van Lindgren. Over Moeyaert stond in het juryverslag onder andere dat de jury het sterk vindt dat hij het in zijn boeken het steeds opneemt voor de eenling. Dat deed Astrid Lindgren ook. "Mijn personages zijn denkers, die stilstaan bij de wereld, en die zich niet aangepast voelen of zich niet kunnen aanpassen. Maar ik had nooit door dat het over mij ging. Pas bij het voorlezen van het juryrapport dacht ik: ja, natuurlijk gaat het over mij."

Vlak nadat bekend werd dat de ALMA 2019 aan Bart Moeyaert was toegekend, overleed zijn vader, die al vijf jaar aan dementie leed. Zijn vader was als inspecteur lager onderwijs altijd met taal bezig. Voor hem was lezen en schrijven het allerhoogste goed. Na het overlijden van zijn vader is Bart Moeyaert nog meer dan voorheen op de bres gesprongen om het belang van taal uit te dragen. "Wij moeten onze taal zo rijk mogelijk houden, en één van de manieren om dat te doen, is via boeken. Lezen, voorlezen, verhalen vertellen. En vooral ook: onze kinderen warm maken voor taal, voor boeken. We moeten niet onze kinderen berispen omdat ze niet lezen. We moeten zélf meedoen, zélf voorlezen, zélf verhalen vertellen." Met de 480.000 euro die is verbonden aan de ALMA gaat Moeyaert het mooiste kopen dat een schrijver kan hebben: tijd. "Met dit geld kan ik rustig schrijven. Dat is voor mij meer waard dan een huis of een auto. Als ik niet schrijf, word ik ongelukkig. Voor mij is het een beetje zoals ademen. Ik moet het doen om te kunnen functioneren."

Moeyaert vertelt het verhaal van het gezin waarin hij is opgegroeid als jongste van zeven jongens, het ontstaan van zijn eerste boek, de evolutie van zijn ideeën, hij gaat ook dieper in op een aantal titels. Het publiek krijgt op verschillende manieren een inkijk in wat hij denkt en doet. Zijn verhaal eindigt op de dag van de lezing zelf.

Uit de krant