CDA-raadslid Erwin van den Berg.
CDA-raadslid Erwin van den Berg. Foto: Koosje de Beer

CDA baalt van postzegelplannetjes

Algemeen

LAREN - "Dit maatwerk op een privéperceel is nu al de tweede binnen een jaar. Los van ruimtelijk ordening-technische redenen worden woningen (percelen) zo een speelbal van de kleinere vastgoedontwikkelaars. Een zeer ongewenst ontwikkeling die niets meer met marktwerking te maken heeft. Zelfs op de Schietspoel en Inslag worden nu al woningen van rond de 400.000 euro aangeboden na eerst helemaal 'strak' gestyled te zijn. Daar doen we niets tegen, maar het entameren door postzegelplannetjes te faciliteren is mij een stap te ver."

Het is de reactie van raadslid Erwin van den Berg (CDA), nadat de gemeenteraadsleden middels een collegebrief op de hoogte waren gebracht om perceel Slangenweg 8 als ontwerppostzegelbestemmingsplan ter inzage te leggen. Het college van B en W vindt het niet nodig om voor een tweede keer de meningen en gevoelens in de commissie R&I te peilen. Dat is op 18 juni 2019 uitgebreid gedaan. Op verzoek van die commissie heeft het college het plan toen teruggenomen en hebben vervolgens drie overlegronden met direct aanwonenden, de eigenaar van het perceel, ambtenaren en wethouder plaatsgevonden. Daaruit is voor iedereen een acceptabel plan ontstaan. Door dit specifieke bestemmingsplan ter inzage te leggen, willen het college voorkomen dat de officiële procedure voor de belanghebbenden onnodig vertraging oploopt.

Spaarzaam

"Het college is zich er van bewust dat de raad heeft aangegeven dat voorstellen voor bestemmingswijzigingen spaarzaam moeten worden ingebracht, omdat de vigerende bestemmingsplannen reeds voldoende wijzigings- en afwijkingsmogelijkheden hebben. Toch zijn er gevallen die voor eigenaren zeer ongunstig uitpakken, maar wel aan de bedoeling van het ruimtelijk beleid van de gemeente voldoen", is de uitleg van wethouder Ton Stam.

Uitgangspunt blijft de bestaande woning. Wel zijn goot- en bouwhoogte aangepast. Deze mogen maximaal 3 en 8 meter zijn. In het vorige plan was dat 4 en 9 meter. De betrokken hebben geen moeite met een groter bouwvlak. Uitgesproken is ook dat het bouwvlak niet gelijk komt te staan met de voorgevels van de naastgelegen bouwvlakken en zijn bijgebouwen uitgesloten op de bestemming 'tuin', opdat de privacy van de buren gewaarborgd blijft.

Uit de krant