Team Voedselbank samen met wethouder Karin van Hunnik.
Team Voedselbank samen met wethouder Karin van Hunnik. Foto: PR

Voedselbank is óók in BEL-gemeenten nodig

Algemeen

BEL - De Voedselbank is ook in de BEL-gemeenten noodzakelijk. "In totaal hebben vorig jaar 79 klanten uit Laren, Blaricum en Eemnes, waarvan 25% vluchtelingen, gebruik gemaakt van de Voedselbank. Dat waren in totaal 210 monden die gevoed moesten worden", vertelt Wilma Langhout, sociaal coördinator bij Voedselbank Gooi & Omstreken.

Bij het BEL-uitgiftepunt in Schering & Inslag in Laren worden wekelijks circa 25 pakketten uitgedeeld. Vorig jaar had de Voedselbank BEL 46 klanten (133 monden). Ook gingen vorig jaar 33 klanten - voor totaal 77 personen - uit Laren en Blaricum naar het uitgiftepunt in Huizen.

Nijpende situaties

Mensen uit alle geledingen van de samenleving maken gebruik van de Voedselbank. Dit is misschien een ander beeld dan de werkelijkheid doet denken, want alleen daklozen en sociaal zwakkeren komen toch voor deze dienst in aanmerking? "Het kan iedereen overkomen", zegt Langhout. Mensen kunnen plotseling hun werk kwijtraken of in een scheiding terechtkomen. Of een moeder die met haar drie kinderen achterblijft, waarvan de man de pinpas heeft meegenomen waardoor er geen boodschappen gedaan kunnen worden." Wethouder Karin van Hunnik vult aan en zegt: "Soms zijn er nijpende situaties waarop je direct moet kunnen acteren." Dan verstrekt de Voedselbank bijvoorbeeld gedurende vier weken wekelijks een pakket. "Maar", zo realiseert Van Hunnik zich, "als je écht geen eten meer kunt kopen is er meer aan de hand. We doen dan ook een beetje aan damagecontrole en daarna gaan we aan het werk met de échte problemen." Klanten kunnen maximaal drie jaar bij de Voedselbank blijven. Indien nodig kan er een uitzondering gemaakt worden.

Niet beschaamd

Van Hunnik nam eerder een kijkje bij het Larense uitgiftepunt. Ze heeft er een goed gevoel aan overgehouden. "De mensen voelden zich niet beschaamd, maar waren juist ongelooflijk blij. Het aanbod was ook divers." Het viel haar op dat het ophalen van de boodschappen ook een sociaal moment was. "Er werd tijd genomen voor de mensen, die ook nog een kopje koffie en thee kunnen drinken. Verder staat er een meeneemtafel waar ze als bonus iets van mogen pakken." Nieuwe klanten van de voedselbank kunnen zich natuurlijk zelf melden, maar in de regel worden zij aangemeld via Versa, Leger des Heils, bewindvoerders of via het Wmo-loket. De slotbeoordeling van wie wel of niet in aanmerking komt voor een voedselpakket gebeurt door de voedselbank, waarna de aanvraag gecheckt wordt. Langhout: "De verwerking van een aanvraag kan binnen twee dagen. Bij spoed kan dat zelfs nog dezelfde dag." Info: www.voedselbankgooi.nl.

Uit de krant